Het lijkt simpel om de bewaarplek van verse eieren kiezen. Maar er is een opvallende tegenstrijdigheid: terwijl supermarkten eieren buiten de koeling bewaren, zijn de meningen over de beste bewaarplek thuis verdeeld. Keuringsdienst van Waarde zoekt uit hoe het zit.

Voordat een doosje verse eieren in je keuken staat, vind je ze in de lokale supermarkt, opgeslagen in rekken buiten de koeling. Waarom is dat?
 

Minder vochtige eieren in de supermarkt

De schaal van een ei biedt bescherming tegen externe factoren zoals vocht en vuil en houdt schadelijke bacteriën buiten. Vooral bij vochtige eieren groeien bacteriën snel. Koelen in winkels en daarna een warmere thuisomgeving veroorzaakt condensatie, wat het risico verhoogt.

Supermarkten bewaren eieren dus buiten de koeling, waardoor ze langer vers blijven. De temperatuur blijft vanaf het moment van leggen tot aan de supermarkt zo constant mogelijk. Neem je de eieren mee naar huis, dan komt de vraag: waar bewaar je ze dan?

Ik bewaar eieren
Choices

Een ei thuis bewaren

Thuis bewaar je eieren het beste in de koelkast. De koude omgeving vertraagt de groei van bacteriën zoals salmonella. Het advies luidt om eieren bij een temperatuur van 4 graden te bewaren.

Het is ook verstandig de eieren in het kartonnen doosje te laten. Dit voorkomt dat geuren van ander voedsel de eischaal binnendringen en de smaak veranderen. Bovendien voorkomt het doosje uitdroging, waardoor eieren langer goed blijven.

Voor de meest optimale omstandigheden plaats je het doosje eieren in een koelkastbak. Dit minimaliseert de blootstelling aan temperatuurschommelingen. Vooral als je de koelkast open en dicht doet.

Amerikaanse aanpak

In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.

Voor de Nederlandse variant geldt: een ei voelt zich blij in zijn doosje, veilig in het koelkastvak.

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde