Het gaat eigenlijk tegen onze eigen cultuur in, maar we trappen er – aan de uitpuilende schappen te zien – massaal in: Nederland koopt met tapas weinig voor relatief veel geld. Hoeveel betaal je meer als je de variant in plastic bakjes boven het niet-gesneden origineel verkiest?

Een digitale borrelplank samenstellen

De Keuringsdienst vraagt zich af hoeveel het nu eigenlijk scheelt als je een tapas-plank zowel mét als zonder de welbekende bakjes vult en stelt twee goedgevulde digitale borrelplanken samen. Een kleine noot: Het is op zich logisch dat je voor een kleinere verpakking iets meer betaalt. Maar we willen weten hoeveel het nu precies scheelt als je de voorgesneden tapas achterwege zou laten. 

Koop jij wel eens tapasbakjes voor bij de borrel?
  1. Ja 65% (80 stemmen)
  2. Nee 35% (43 stemmen)

Met tapasbakjes betaal je:

  • Een bakje met Goudse kaas (jong belegen, 48+) kost omgerekend 17,19 euro per kilo.
  • Een bakje met grillworst kost omgerekend 16,07 euro per kilo.
  • Een bakje met Spaanse fuet kost omgerekend 36,11 euro per kilo.
  • Een bakje met Gelderse gekookte worst kost omgerekend 16,07 euro per kilo.
  • Een bakje leverworst kost omgerekend 16,07 euro per kilo.
  • Een bakje jamon serranoham kost omgerekend 45,83 euro per kilo.
  • Een bakje cervelaat kost omgerekend 23,21 euro per kilo.

Een borrelplank op basis van ‘supermarkt tapas’ kost ons 170,55 euro. Dat moet goedkoper kunnen toch? 

Nu stellen we dezelfde plank nog eens samen, maar dan zonder gebruik te maken van de plastic tapas-bakjes. We snijden de borrelhappen zelf en komen tot deze prijzen:

Zonder tapasbakjes betaal je:

  • Jong belegen Goudse kaas (48+) kost 13,19 euro per kilo
  • Grillworst kost 7,40 euro per kilo. 
  • Spaanse fuet kost 14,71 euro per kilo.
  • Gelderse gekookte worst kost 12,19 euro per kilo.
  • Leverworst kost 8,39 euro per kilo.
  • Jamon serranoham kost 28,60 euro per kilo.
  • Cervelaatworst kost 11,00 per kilo.

Een borrelplank waarbij we alles zelf snijden kost omgerekend 95,48 euro. Een borrelplank, bestaande uit voorgesneden happen, is daarmee bijna 80 procent duurder. En toch lijken we daar als consument weinig om te geven.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst van waarde pate