Zelf kroepoek maken is minder ingewikkeld dan je denkt, mits je er even de tijd voor neemt. De Keuringsdienst kreeg van de Indonesische chef Lonny twee lekkere kroepoekrecepten.

Krupuk Udang Sidoarjo (garnaal)

Ingrediënten:

- 250gr Tapiocameel

- 250gr Garnalen

- 3 teentjes fijn gemalen knoflook

- 1 eetlepel water

- Zout naar smaak

- Bananenblad of zilverfolie

 

Bereiding:

  • Pel de garnalen en maal ze in een keukenmachine fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten tot een glad deeg en maak hier een lange rol van. Verpak deze in bananenblad of in aluminiumfolie en laat dit in een rijststomer ongeveer 2 uur stomen.

     
  • Laat de rol afkoelen en verwijder het bananenblad of aluminiumfolie. Snijd het deeg in dunne plakjes en laat deze plakjes in de oven drogen (70 graden). Het drogen in de oven duurt 10 tot 12 uur. Hierna is de kroepoek klaar om te frituren. 

Krupuk Bawang (knoflook)

Ingrediënten:

- 5 sjalotjes

- 7 teentjes knoflook

- 2 takjes selderieblad

- 150gr bloem

- 50gr tapiocameel

- 75ml kokosmelk

- 1 ei

- 1 theelepel zout

- Plantaardige olieBereiding:

  • Pel de sjalotjes en de knoflook en maal deze fijn in een keukenmachine. Meng dit in een kom met het tapiocameel, het ei en het zout. Hak vervolgens het selderieblad fijn en voeg dit samen met de kokosmelk toe aan het mengsel. Kneed dit tot een glad deeg en maak hier een lange dunne rol van.

     
  • Snijd hierna het deeg in dunne plakjes. Bestrooi ieder plakje met wat bloem en rol het met een deegroller plat. Verhit de olie in een rok en frituur de plakjes goudbruin.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al 15.000 mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde koffie