De meesten van ons hebben het in de keuken weleens meegemaakt: ga je een lekker omeletje bakken, zie je zo’n vreemd rood stipje in je ei zitten. Waarschijnlijk ga je gewoon verder met bakken, maar toch vraag je je af: wat is dat dingetje eigenlijk? Het zit namelijk niet in elk ei. Moeten we ons zorgen maken, of is dat rode flubbertje gewoon koek en ei? 

Zeldzaam 

Dat rode stipje is best zeldzaam. Naar schatting komt het in ongeveer een half tot één procent van alle supermarkteieren voor. Als je twee keer per week een ei zou eten, zul je dus maar één keer per jaar zo’n rood stipje tegenkomen. Maar die enkele keer dat jij je eitje openbreekt en een rood stipje ziet, kan zijn dat je gedachten afdwalen naar het nieuwe leven dat je spiegelei had kunnen hebben. Want wat is dat rode stipje precies? Het zal toch geen embryo zijn?

Wat is dat rode vlekje in je ei?
  1. Bloed van de kip 50% (1740 votes)
  2. Het eitje is bevrucht 35% (1229 votes)
  3. Niemand weet wat het is 14% (500 votes)

Blood spots 

Nee, het eitje is niet bevrucht en je kunt er niet ziek van worden. Eieren met grotere bloedvlekken of embryo’s worden namelijk afgekeurd tijdens het doorlichten of inspecteren van de eieren bij het eierpakstation. Kleine vlekjes zijn minder goed te zien, zeker bij bruine eieren. Dat is ook de reden dat je ze in bruine eieren vaker tegenkomt.

Het rode stipje in je ei is een bloedpropje van de legkip, uit de eierstok of de eileider. Deze rode stipjes worden onder de kippenkenners blood spots genoemd. Zo’n stipje komt in het ei terecht wanneer een bloedvaatje van de kip scheurt tijdens de vorming van het ei. Dit kan op meerdere manieren gebeuren. Zit de blood spot in de dooier, dan had de kip een bloedinkje in de eierstok of de trechter. Ligt het bloedpropje in het eiwit, dan is de bloeding ontstaan in een haarvaatje verderop in de eileider.

Zorgeloos ei 

Er kan ook een stukje weefsel van de eileider loskomen. Dit is nog zeldzamer en wordt meat spot genoemd: een vleesvlekje. Meat spots zijn alleen te vinden in het eiwit van een ei. Hoewel het wellicht onsmakelijk klinkt, is ook dit niet gevaarlijk om te eten. In beide gevallen heeft het niets met bevruchting te maken en is het eitje gewoon eetbaar. Dus ook al zie je een rood flubbertje in je ei, kun je deze gewoon zorgeloos opeten. Toch zullen de meeste mensen het bloedpropje uit hun ei lepelen.
 

Meer weten over je eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Patat - KVW - Marijn Frank