Thee maak je van thee. Althans, dat zou je denken. Want wie een theezakje openscheurt kan mysterieuze harde korreltjes tegenkomen. Kleine brokjes met een sterke smaak. Zowel in zwarte en groene thee te vinden. Maar wat doen die vreemde bolletjes in onze thee?

Wat is je favoriete thee?
  1. Zwarte thee 0% (0 votes)
  2. Groene thee 0% (0 votes)
  3. Fruit- en kruidenthee melanges 0% (0 votes)
  4. Andere theesoorten 0% (0 votes)

Kwaliteit kent zijn prijs

Er is een groot verschil in kwaliteit tussen soorten thee. De kwaliteit hangt af van het productieproces, zoals drogen, malen en verpakken, maar ook van het soort theebladeren. Daar geldt over het algemeen: hoe groter de gedroogde theebladeren, des te beter de kwaliteit.

Zwarte en groene thee, beiden afkomstig van de Camellia sinensis plant, kunnen nogal prijzig zijn. Om de kosten te drukken, gebruiken supermarkten vaak theebladeren van lagere kwaliteit. Deze thee in voorverpakte theezakjes smaken vaak minder sterk en uitgesproken.

Bitterzoete smaak

Om deze thee toch wat aantrekkelijker te maken, bedachten theeproducenten een slimme oplossing: het toevoegen van vaak harde stukjes die smaken naar fruit of kaneel. Maar zijn die mysterieuze bolletjes dan gedroogde stukjes fruit? Nee. Je kunt deze aroma’s namelijk ook kunstmatig toevoegen, in de vorm van kleine harde bolletjes. 

Deze zoete bolletjes bestaan voornamelijk uit sucrose, en bevatten vaak 60 tot 70 procent suiker. Op de verpakking wordt er echter niet gerept over toegevoegde suikers. Daar worden deze smaakmakers aangeduid als ‘aroma’. Volgens onderzoek - dat de Keuringsdienst in de uitzending liet uitvoeren - bevatten sommige zakjes groene supermarktthee tot wel vijf procent suiker.

Keuringsdienst van waarde - thee met korrels

Uitzending

Keuringsdienst van waarde: Thee met korrels

De Keuringsdienst vond naast theeblaadjes vreemde korrels in theezakjes. Kleine brokjes met een sterke smaak. Wat zit er naast thee eigenlijk nog meer in die zakjes thee uit de super? De Keuringsdienst over thee met een bijsmaak.

Bekijk de uitzending

Suiker als ‘drager’ voor smaak

Om het aroma toe te voegen gebruiken theemerken zogenaamde 'dragers' - vooral koolhydraten - waar suikers onder vallen. De drager bevat volgens het theemerk een hele kleine hoeveelheid suiker, maar zo weinig dat het de thee niet zoeter maakt. 

Het gaat vaak om kleine hoeveelheden suiker, en kan daarom geen kwaad zolang je een paar koppen thee per dag drinkt. Toch is het gek dat ze suikerkorrels aan 'normale' zwarte en groene thee toevoegen. De volgende keer dat je zakjes thee koopt, kun je die normale thee maar beter met een korreltje suiker nemen. 

Wil jij meer lezen over Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je dan in voor de Eerlijk Eten nieuwsbrief

Keuringsdienst van waarde - Maarten - vissaus