Marion Bloem wilde heel graag het klooster in

Auteur Marion Bloem is drie dagen te gast in het Sint Liobaklooster aan de rand van de duinen in Egmond-Binnen. Het klooster, gesticht in 1935, vormt een monastieke gemeenschap in de benedictijner orde, waar zowel broeders als zusters samenwonen.

Als meisje van dertien wilde Marion Bloem al heel graag het klooster in. Ze ging vaak op de fiets naar het klooster vlak bij haar dorp. De mooie gewaden en het zingen intrigeerden haar en ze vond het er vredig en rustig. Herkent ze in Egmond-Binnen nog iets van de fascinatie die ze vroeger had?

'De natuur geeft mij terug dat ik maar een klein schakeltje ben'

Marion Bloem

Grote liefde

In oktober 2022 overleed haar grote liefde de arts en schrijver Ivan Wolffers, waarmee ze 51 jaar samen was. Tijdens haar verblijf in Egmond gaat Marion in gesprek over de heftige gevoelens en die dat losmaken. 'Als je grote liefde verdwijnt is de zin van het leven verdwenen. Maar de natuur geeft mij terug dat ik maar een klein schakeltje ben en dat het ook niet erg is om nog even door te leven', vertelt ze al wandelend door de kloostertuin.

MarionBloemUrn
Marion met Broeder Marc in gesprek

Urn

Het Sint-Liobaklooster staat ook bekend om zijn kunstambacht. In de ambachtsstraten van Lioba vind je bijvoorbeeld een weverij, een pottenbakkerij, en een beeldhouwerij waar met hout en steen gewerkt wordt. Marion die naast schrijven ook schildert gaat samen met priorin, zuster Emmanuele een andere creatieve uitdaging aan: een urn maken van keramiek.

Kloostergasten met Marion Bloem is te zien op zondag 25 juni 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2