De groep mensen zonder thuis groeit. Daar komen steeds meer ‘economisch dakloze’ personen bij. Wie zijn zij? En wat voor invloed heeft het gemis van een stabiele woonplek op het dagelijks leven? 

Esmee (28) woont sinds haar scheiding samen met haar drie kinderen bij haar moeder op zolder. Naast haar baan bij de politie besteedt ze uren en uren aan het zoeken naar een huis. 

Ook Jarno en Ben kennen dit. Ben woont tijdelijk in een vouwwagen op een camping. En Jarno mag een poosje in een parentshouse verblijven, een tijdelijke woonruimte voor ouders met kinderen die zich in een echtscheiding-of relatiebreuk-situatie bevinden. 

‘Dakloos. Alleen het woord al…’

Ben

In Kruispunt vertellen zij hoe het voelt om geen thuis te hebben. Ben schaamt zich voor zijn situatie: ‘Dakloos. Alleen het woord al…’ Door de stress is hij kilo’s afgevallen. Esmee wordt vaak emotioneel als ze weer met de gemeente aan de telefoon zit. ‘Dan zeg ik: help me! Help me aan een woning.’  

Ben woont tijdelijk in een vouwwagen op een camping
Jarno verblijft een poosje in een parentshouse

Hoeveel dak- en thuisloze mensen in Nederland?

In Nederland ontbreekt het zicht op de volledige groep dak- en thuisloze mensen. Om dit te veranderen zijn Hogeschool Utrecht en Kansfonds gestart met een nieuwe telling. Deze ETHOS-telling is nu voor de tweede keer gehouden. 

Willem van Sermondt, expert dakloosheid: ‘De grootste misvatting is dat je dakloze mensen kunt herkennen. Zo zijn vrouwen en kinderen pas door ons onderzoek goed in beeld gekomen. Pas als we in Nederland weten over wie we het precies hebben, kunnen we echt aan de slag met passende oplossingen.’

Stream de uitzending op NPO Start

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Annemiek Schrijver