Wat bindt Nederlanders nog nu de kerken verder leeglopen? Dat is het onderwerp van het onderzoek 'God in Nederland' dat KRO-NCRV's Kruispunt komende zondag presenteert.
Maarten van Rossems liefde voor kerken
Zelf gelooft hij niet in God. Toch heeft Maarten van Rossem een grote liefde voor kerkgebouwen. De bekendste historicus van Nederland vindt sommige kerken zó mooi, dat hij er bijna religieus van zou worden.
Onderzoek sinds 1966
'God in Nederland', een onderzoek dat al sinds 1966 loopt en elke tien jaar verschijnt. De vorige editie was in 2015. Voor het onderzoek zijn ongeveer 2000 Nederlanders ondervraagd. Het onderzoek 'God in Nederland' is uitgevoerd door de Radboud Universiteit in samenwerking met HDC Centre for Religious History van de Vrije Universiteit Amsterdam en KRO-NCRV. De onderzoeksresultaten zijn zondag te vinden op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam.


Utrechts rijke kerkgeschiedenis
Kruispunt vertelt het verhaal van God in Nederland in de stad Utrecht: een plek met een grote christelijke diversiteit én met de Domtoren – de beroemdste kerktoren van Nederland – als middelpunt.
Van kardinaal tot dichter
Religiewetenschappers Paul Vermeer en Joris Kregting doen het onderzoek uit de doeken. Een gesprek met kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, in de Sint-Catharinakathedraal. Oer-Utrechter Maarten van Rossem bezoekt de Jacobikerk, waar hij vertelt over de aantrekkingskracht die kerkgebouwen op hem uitoefenen. Dichter Ingmar Heytze bezoekt het Verzetsmonument op het Domplein en vertelt over de – al dan niet religieuze - betekenis die de 4 mei-herdenking voor hem heeft.

De Jonge Theoloog des Vaderlands
De leden van studentenvereniging Navigators vertellen over hun keuze om zich bij een christelijke vereniging aan te sluiten. Hoe is het voor hen om jong en christelijk te zijn? Dat is ook een vraag voor Júlia Herku, de Jonge Theoloog des Vaderlands. Zij vertelt waarom de baptistenkerk waaraan zij verbonden is het goed doet.
Kruispunt: God in Nederland, zondag 13 april om 17:10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.
