Tv-kok Sharon de Miranda ontvangt mensen uit verschillende windstreken. Niet alleen delen zij hun keukengeheimen, maar ook hun verhaal over leven zonder verblijfspapieren. Welke gerechten bieden troost?
Het kabinet stopt per 1 januari met de financiering van de bed-bad-broodvoorziening, tegenwoordig LVV genoemd. Hier worden mensen die terug moeten naar hun thuisland op sobere wijze opgevangen. Daarmee wordt voorkomen dat ze op straat terechtkomen. De meeste gemeenten hebben besloten dat ze deze opvang zelf gaan betalen.
Ongedocumenteerd
In Rotterdam is echter besloten om de opvang voor ongedocumenteerden volledig te stoppen, ondanks massaal protest en kritiek vanuit verschillende hoeken van de stad. De Rotterdamse gasten van Sharon de Miranda weten allemaal hoe het is om ongedocumenteerd te zijn. Bing is dit al 21 jaar, Jennifer 25 jaar en Shushan is het zeven jaar geweest. Ze werkten mee aan een kookboek waarin ze de recepten van vroeger prijsgeven.
Bing uit de Filipijnen
Terwijl ze een kiprecept maakt, vertelt Bing over de armoede in haar geboorteland, die haar naar Nederland dreef. In de omgeving waar zij vandaan komt is azijn een belangrijk ingrediënt. 'De meeste mensen hebben geen koelkast, azijn zorgt ervoor dat eten langer houdbaar blijft.' In Rotterdam blijft haar kooktalent niet onopgemerkt, net als haar strijd voor rechten van mensen die huishoudelijk werk doen.
Shushan uit Armenië
Shushan maakt Ghapama, een gerecht uit Armenië dat meestal voor bruiloften wordt gemaakt. In 2013 kreeg ze een verblijfsvergunning met haar gezin. Ze praat vol liefde over haar afkomst. Terwijl ze een deksel van de bovenkant van een pompoen maakt, vertelt ze: 'Ik wil een stukje van mijn land met de wereld delen.'
'Ik wil een stukje van mijn land met de wereld delen.'
Jennifer uit Kaapveridië
Ook Jennifer deelt haar herinneringen aan de hand van eten. Toen ze acht was, vertrok haar moeder naar Nederland. Ze bleef achter bij haar oma in Kaapverdië, die eten maakte zoals queijo de cabra, een soort cheesecake. Later reisde Jennifer haar moeder achterna. Aan Sharon de Miranda vertelt ze welk gevoel het haar geeft om al 25 jaar zonder papieren te leven.
Stream de uitzending op NPO Start
Meer informatie over het kookboek: https://stichtingros.nl/kokenmetros