3x heerlijke recepten van Rotterdammers zonder papieren: kip, cheesecake en pompoen
Deze drie recepten uit het boek 'Koken met Ros' zetten je hopelijk aan om te lezen, te winkelen, te koken maar ook te laten proeven hoe een ongedocumenteerde Rotterdammer zich voelt. Maak gevulde pompoen, een Filipijns kipgerecht of cheesecake uit Kaapverdië. Gerechten van troost bij tegenslag.
Bereidingswijze
- Verhit de olie in een schone pan. Bak de knoflook en ui tot ze lichtbruin zijn. Bak de kip 3 minuten per kant.
- Doe zwarte peperkorrels, gedroogde laurierblaadjes, sojasaus en water in een pan. Dek af en laat koken. Roer dit om en zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Voeg de kippenbouillon, azijn en suiker toe en roer om. Dek de pan af en kook gedurende 10 minuten. Draai de kip om en bak de andere kant nog 10 minuten. Kook tot de helft is ingekookt.
- Serveren met warme rijst.
Deze recepten helpen je om te verplaatsen in de mensen die in Nederland stelselmatig worden uitgesloten.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 190° graden.
- Meng alle ingrediënten samen in de blender tot een gladde massa.
- Smeer de bakvorm met boter heel erg goed in en besprenkel met suiker. Er moet een goede laag suiker op zitten zodat het mengsel niet gaat plakken.
- Giet het mengsel in de bakvorm en bak voor 40-50 minuten (tot het stevig en lichtbruin is).
- Laat volledig afkoelen en zet 6 uur in de koelkast.
- Ontvorm en serveer.
Gerechten van vroeger, van ver weg. Aangepast aan hier en nu voor jou.
Bereidingswijze
- Was de rijst onder de stromende kraan, giet af en doe de rijst in een pan. Kook genoeg water (in een waterkoker) om de rijst te bedekken. Giet het kokende water over de rijst en breng aan de kook.
- Was de pompoen. Was de appel(s) en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de gedroogde abrikozen en pruimen in stukjes. Houd de rijst in de gaten, als die half gaar is, haal je het van het vuur.
- Smelt de boter in een pan. Schep van de gesmolten boter, wat boven is komen drijven, over in een koekenpan (laat de dunne vloeistof onderin achter). Gooi er de noten en gedroogd fruit bij. Doe 3 grote eetlepels honing in de pan.
- Snijd een stervorm of een cirkel in de bovenkant van de pompoen. Maak de binnenkant van de pompoen schoon door de pompoenpitjes en het vruchtvlees eruit te halen. Maak de uitgesneden ster schoon. Haal het vruchtvlees ervan af. Houd de ster nog even apart.
- Giet de pan met de verschillende noten over in een grote kookpan en meng het met de rijst. Voeg er een snufje zout aan toe voor de smaak. Voeg er een handvol zwarte rozijnen aan toe en doe er de gesneden appels met een mespuntje ‘pumpkin spice’ kruiden bij. Meng de ingrediënten door elkaar in de grote kookpan.
- Meng de overgebleven boter met de overgebleven honing. Voeg er (naar smaak) nog een eetlepel honing aan toe. Trek een handschoen aan en strooi een beetje zout in de binnenkant van de pompoen(en). Neem een eetlepel gemengde (gesmolten) roomboter met honing en smeer dat uit aan de binnenkant van de pompoen. Vul de binnenkant van de pompoen(en) met de rijst en verschillende noten uit de grote kookpan.
- Leg de gevulde pompoenen op een bakplaat en leg de uitgesneden ster op de pompoen(en). Schuif de bakplaat met de pompoen(en) in de oven. Laat ze voor minimaal 45 minuten in de oven en controleer daarna om de 10 minuten of de pompoen gaar is. Controleer dit door een vorkje in de pompoen te steken.
- Als de pompoen zacht is, is het gerecht klaar. Haal het uit de oven, en serveren maar!
Meer informatie over het kookboek: https://stichtingros.nl/kokenmetros