Zolang er boerenbedrijven bestaan, zolang zijn varkens al onderdeel van de veestapel. Ook onze Nieuwe Boeren hadden een varken: Rita. Toen ze de boerderij moest verlaten deed het de deelnemers zichtbaar pijn… Tijd om eens in te zoomen op varkens!

Benaming

Mannetje: beer

Vrouwtje: zeug

Pasgeboren: big

Varkens zijn hele nuttige dieren. Ze zorgen voor vlees en spek, ploegen akkers om en zorgen voor bemesting van schrale grond. Daar hoeven ze niet veel voor terug: ze eten namelijk alles. Zo verwerken ze al het afval en de bijproducten van de boerderij.

Varkens en mensen

Varkens zijn actieve en nieuwsgierige dieren. Behalve van rotzooi maken, houden ze ook heel erg van knuffelen. Hier kleeft ook een nadeel aan. Het maakt afscheid nemen namelijk een stuk moeilijker…

Jethro neemt afscheid van Rita
21 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Varkens houden heel erg van knuffelen. Hier kleeft ook een nadeel aan: het maakt afscheid nemen een stuk moeilijker…

Zelf varkens houden

Ben je geïnspireerd en wil je zelf varkens houden? Dat kan! Denk dan wel even aan de volgende dingen.

Huisvesting

Varkens hebben gezelschap van soortgenoten nodig en een passende huisvesting. Ze moeten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, zoals het wroeten in de grond en het nemen van een modderbad. Varkens kunnen namelijk niet zweten en koelen in de zomer af door zich in de modder te ‘zoelen’.

Daarnaast moeten de varkens een stenen uitloop naar buiten hebben. Hierdoor kunnen de varkensklauwen op natuurlijke wijze afslijten.

Varkens wroeten en zijn sterk. De omheining moet dus wel stevig zijn. Ook moet de omheining een stuk worden ingegraven, anders wroeten ze er onderdoor.

Voeding

Varkens eten alles. Echt alles. Toch zijn er dingen waar je op moet letten als je varkens eten wil geven. Ze eten meestal granen, bij voorkeur gerst. Het graan moet wel eerst gemalen of fijngemaakt worden voordat het aan de varkens wordt gevoerd. Het is raadzaam om tweemaal daags, ’s morgens en ’s avonds te voeren. Daarnaast moeten ze altijd toegang hebben tot gras en goed hooi.

Varkens mogen nooit keukenafval gevoerd krijgen. Dit is ook bij wet verboden. Ook het voeren van aardappelschillen, rauwe aardappel en allerlei zoetigheden wordt sterk afgeraden. Brood is voor varkens een echte dikmaker en kun je dus beter ook niet geven. Ook met fruit moet je oppassen: het mag, maar slechts af en toe en in kleine hoeveelheden. Groenten mogen ze wel eten.

Let ten slotte op het drinken: Varkens kunnen enorm veel water verstouwen. Zorg daarom dat er altijd voldoende water beschikbaar is.

 

Zo, nu weet jij hoe je varkens moet houden. Ben je op zoek naar meer boerenwijsheden? Arnold en Rianne kunnen je er alles over vertellen!

Lees hier meer boerenwijsheden