Sommige huisdieren krijg je gratis en ongevraagd. De vlieg bijvoorbeeld. Terwijl de nieuwe boeren er inmiddels helemaal gek van worden, is het voor ons tijd om er eens dieper op in te gaan. Wat is eigenlijk het nut van de vlieg? En belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Dat vliegen superirritant en onhygiënisch zijn, daar zijn onze nieuwe boeren wel achter gekomen. Zo weten ze de eetlust van Françoise behoorlijk te bederven…

Deze video op je eigen site plaatsen

Functie van vliegen

Toch hebben vliegen wel degelijk een functie. Het zijn bijvoorbeeld goede opruimers: ze werken rottende organische materialen en dode dieren weg. Ze voeden hun jongen hiermee, en binnen korte tijd kunnen ze bijvoorbeeld een heel karkas leegeten.

Vooral als het warm is gaat dit rap, want dan ontwikkelen de eitjes van vliegen zich razendsnel. Daarom kun je bij warm weer een ware explosie van vliegen verwachten. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je tegen vliegen kunt doen.

De bestrijding van vliegen

Iedereen weet dat het belangrijk is om binnen alles schoon en opgeruimd te houden. Daarnaast is het plaatsen van horren voor de ramen natuurlijk ook een bekend middel. Maar er is er meer wat je kan doen!

  • Plaats een vliegenval. Deze zijn te koop, maar je kunt ze ook zelf maken. Dit doe je door een plastic fles aan de bovenkant door te knippen. Dan keer je het bovenste stuk om, zet je hem in het onderste stuk en maak je de geknipte randen weer aan elkaar vast (met plakband of nietjes). Nu vul je de fles met siroop, stukjes overrijp fruit of andere lokmiddelen voor vliegen en klaar is je vliegenval!
     
  • Sommige mensen zweren bij het verjagen van vliegen met geur. Zo schijnen vliegen een hekel te hebben aan de geur van knoflook. Kook een verse knoflook in water, zeef de bouillon en giet het in een schaaltje. Zet het schaaltje bij het raam om de vliegen te verjagen.
     
  • Ook de geur van basilicum en lavendel valt niet in de smaak bij vliegen. Zet een van deze plantjes bij het raam en de overlast zou gelijk moeten afnemen. Bijkomend voordeel: je huis ruikt ook nog eens heerlijk!

Juist op een boerderij kun je veel last hebben van vliegen. Kijk hier naar wat Arnold en Rianne daarover vertellen!