Na wekenlang zonder zoete verwennerijen was daar ineens een heerlijke opdracht van Arnold en Rianne: bak een appeltaart. Zonder de moderne spullen die Jethro normaal in zijn keuken heeft, lukte het hem om een smakelijke taart op tafel te zetten. En dat kan jij straks ook doen!

Jethro was er snel uit wat voor taart hij wilde maken. Een appeltaart, of eigenlijk een tarte tatin, een ‘omgekeerde appeltaart’. “We hadden niet veel keus. Je hebt niet veel spullen en ingrediënten. Dat maakt de keuze wel heel makkelijk. Er was op zich wel meer mogelijk geweest, maar een tarte tatin was de beste keuze.”

Normaal gesproken staat hij in een professionele keuken, met goede spullen en een ruime keus aan ingrediënten. Nu was dat wel anders. “Maar dat vond ik eigenlijk wel relaxed! Het voordeel is dat je niet zo verwend ben met wat je hebt, dus dan word je heel blij van de dingen die je krijgt.”

En de smaak? Die beviel goed! “Ja, het was superlekker! Je hunkert wel naar wat zoet eten. Dat hebben we niet veel gehad, behalve de koekjes. We hebben op zich goed gegeten hoor, maar zo’n appeltaart is dan echt superlekker. Echt een feestje.”

En zo maak je hem zelf

Hoe maak je zelf een tarte tatin? Jethro deelt zijn recept met ons! Het deeg is een harde wener deeg, ook wel een 1-2-3 deeg genoemd. Dat staat voor 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Voor de appel moet je een stevige, niet te zure appel gebruiken.

Ingrediënten

Voor het deeg:

 • 100 gram suiker
 • 200 gram boter
 • 300 gram bloem

Voor de vulling:

 • 5 appels
 • 100 gram suiker
 • 4 eetlepels water

De bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Voeg de suiker, boter en bloem samen en kneed tot een deeg. Om het soepeler te maken kun je nog een eitje toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Leg het deeg even weg.
 3. Maak karamel in een ovenvast pannetje: kook hiervoor suiker met het water.
 4. Schil de appels en snij ze in partjes.
 5. Als de karamel mooi goudbruin van kleur is, doe je de appelpartjes bij de karamel. Door het vocht uit de appels gaart de karamel niet verder.
 6. Leg het deeg op het appel-karamelmengsel en zet het zo’n 12 tot 15 minuten in de oven. Let op: per oven kan de baktijd verschillen!
 7. Als je taart gaar is, haal je hem uit de oven, laat hem afkoelen en keer hem om op een bord.
 8. Klaar is je tarte tatin! Serveer het met een bolletje goed vanille-ijs of crème fraîche.

Variëren

Lijkt het je superlekker, maar hou je niet van appel? Geen nood! Er zijn eindeloze variaties op het recept mogelijk. Gebruik in plaats van appel bijvoorbeeld peren, vijgen of andere soorten hard fruit. Ook kun je bijvoorbeeld roodlof nemen: snij dan de toppen eraf en gebruik de onderste stronken. Maak hem verder hetzelfde als de appelvariant, maar dan met de stronken roodlof.