Van gewas tot gerecht: pompoen pizza

Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Het recept van deze week: pompoen pizza! Benieuwd hoe jij dit kunt maken? Lees het recept en bekijk de video hier.

Ingrediënten 

Voor 2 pizza’s  

Deeg 

  • 200 gram patentbloem  
  • 100 ml koud water 
  • 6 gram verse of gedroogde gist 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 4 gram zout 
  • 4 gram suiker 

 

Topping 

  • 1 pompoen
  • 2 eetlepels crème fraîche  
  • 1 courgette
  • 12 snoeptomaatjes  
  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella   
  • 1 handje rucola
  • 150 gram geraspte kaas
  • 8 plakken (kater)spek  
  • 4 takken tijm
  • 1 tak rozemarijn  
  • 4 blaadjes salie  
  • 1 theelepel gedroogde oregano

 

Standaard in huis

  • Zout 

 

Benodigdheden

  • Theedoek 
  • Staafmixer
  • Pizza-oven/reguliere oven 
  • Deegroller 

Bereidingswijze 

Deeg

  1. Maak eerst het deeg. Leg de patentbloem op je werkoppervlak (bijvoorbeeld het aanrecht). Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Strooi het gist over de bloem heen. Doe de zout en suiker in het midden van het kuiltje. Giet het water en de olijfolie ook in het kuiltje. Roer het met je vinger in het midden en neem steeds een stukje bloem mee, totdat het deeg ontstaat.

  2. Kneed het deeg met je handen voor zo'n 10 minuten. 

  3. Verdeel het deeg in tweeën en maak twee deegbolletjes. Leg een vochtige theedoek over de deegbollen en laat ze 2 uur rijzen in de koelkast. 

  4. Strooi wat bloem op het werkblad. Druk elk deegbolletje uit met je handen of rol ze met een deegroller tot 2 cirkels. Dit is de pizzabodem.

Saus

  1. Breng een pan water aan de kook. Schil de pompoen en snij in kleine blokjes om de saus te maken. Doe de pompoen in de pan en laat het een kwartier koken, totdat je er makkelijk met een vork doorheen prikt. Maak er een puree van met een staafmixer.   

  2. Snij de verse kruiden fijn. Meng de crème fraîche en de kruiden door de pompoenpuree heen.  

  3. Snij de courgette, tomaat en mozzarella in dunne plakjes. Snij de ui in ringen of kleine stukjes.

  4. Verspreid het pompoenmengsel over de pizzabodem.  

  5. Beleg de pizza met courgette, tomaat, mozzarella, rode ui, geraspte kaas, spek en rucola.  

  6. Stook de pizza-oven op. Laat de pizza een paar minuten bakken in de pizza-oven. Draai de pizza iedere 30 seconden om met een pizzaschep. Heb je geen pizza-oven, maar een reguliere oven? Doe de pizza dan 5 à 7 minuten in een oven op 230 graden, totdat de korst bruin wordt en de kaas bubbelt.

  7. Eet smakelijk!

Pizzadeeg
Pizza

Ramons tips

  • Heb je geen pizza-oven? Gebruik dan een pizzasteen. Deze leg je in de oven of op een barbecue en zorgt ervoor dat je pizza aan de onderkant gelijkmatig warm en heerlijk krokant wordt.
  •  Heb je ingrediënten van het pizzabeleg over? Maak hier dan de volgende dag een lekkere pasta of soep mee.

Kijk ook Onze boerderij: en nu zelf

In aflevering 9 van Onze boerderij: en nu zelf nemen boerin Janine en haar vader Ger Yvon mee met het hoeden van de schapen. Ze vertellen over hun bijdrage aan de biodiversiteit van dit prachtige stuk in Limburg. 

Yvon met boerin Janine

De Eerlijker eten nieuwsbrief

Lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten.

pompoen piccalilly van gewas tot gerecht yvon ramon