In aflevering vijf van Onze boerderij: en nu zelf zaait Yvon Jaspers haar eerste bieten. Rode bieten vind je vaak voorgekookt in de supermarkt, maar je ziet ze ook steeds vaker rauw en ongeschild in de winkel liggen. Benieuwd hoe je rode biet het beste kan bereiden en wat je ervan kan maken? Lees dan snel verder!
De rode biet is een echte powerfood. Door het nitriet in de biet worden je bloedvaten wijder waardoor er meer zuurstof naar je spieren kan gaan. Ideaal om je sportprestaties te verbeteren. Tijd om aan de slag te gaan. Klaar voor de start? Af!
Hoe je een biet klaarmaakt hangt af van het soort biet. Zomerbieten zijn net iets makkelijker te bereiden dan winterbieten, maar zeker niet minder lekker. Wil je de bieten gebruiken in salades of stamppot? Dan moet je ze van tevoren koken. Zorg ervoor dat de bieten helemaal onder water staan.
Zomerbieten hebben een kooktijd van 20 tot 30 minuten. Winterbieten moeten minstens anderhalf uur tot twee uur gekookt worden. Om te checken of de bieten gaar zijn prik je erin met een vork. Wanneer de biet gaar is, glijdt de vork er gemakkelijk in en voel je dat de schil loszit.
Na het koken kun je de schil er gemakkelijk vanaf pellen en de biet gebruiken voor een stamppot, salade of in een van de overheerlijke recepten van onze Binnenstebuiten chefs!