Yvon: “Achter ieder gewas zit een verhaal en een boer”

Wij worden uitgedaagd anders te kijken naar de manier waarop wij met ons voedsel en de voedselproductie omgaan. Met deze insteek neemt Yvon Jaspers ons mee op haar eigen erf in de eerste aflevering van Op 't land, de online serie bij Onze boerderij: en nu zelf. Hoe gaat het met haar gewassen? En welke toekomstlessen kunnen we trekken uit het groeiproces? 'Ik hoop dat de boerderij een soort Madurodam van de agrarische sector wordt.' 

Knoflook met een verhaal 

In april 2022 nemen we een kijkje op de bioboerderij van Yvon. ‘Op elk landje staat een gewas, maar daar zit natuurlijk een verhaal en een boer aan vast. Dat is eigenlijk de bedoeling, dat dit een soort Madurodam van de agrarische wereld wordt.’ Zo plantte ze in november knoflook met boer Bas. De plantjes kregen het zwaar: door extreme regen veranderde het land in een modderbad. Toch bleven ze gewoon doorgroeien. Maar spannend, dat was het wel! 

“Ik probeer te snappen welke rol wij spelen in hoe ons land eruitziet."

Yvon Jaspers

Begrijpen welke rol wij spelen

Bij het bioboeren komt een hoop kijken. En dat is wat Onze Boerderij: en nu zelf inzichtelijk probeert te maken. ‘Ik ben het aan die boeren verplicht om ook dat andere verhaal te vertellen. Want je kunt toch niet alleen maar ‘t romantische beeld van die boerderij vertellen en hun echte struggles overslaan,’ zegt Yvon in Op ‘t land. ‘En als je in die verhalen duikt, dan is dat onuitputtelijk. Want dan blijkt dat ook over jouw leven te gaan,' vervolgt ze. 'Ik probeer te snappen welke rol wij als Nederlanders spelen in hoe ons land eruitziet.’ Hoe doet ze dat? Bekijk aflevering 1 van Op ‘t land hieronder voor het antwoord. 

Yvon Jaspers Op 't land Onze boerderij: en nu zelf
8 min 21 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers neemt je mee op haar erf voor de online serie Op 't land van Onze boerderij: en nu zelf. Aflevering 1.

Het nieuwe seizoen Onze boerderij: en nu zelf 

Ben je benieuwd naar hoe het Yvon Jaspers vergaat op haar eigen bioboerderij? Kijk dan naar Onze boerderij: en nu zelf, iedere zaterdag om 19:05 uur bij KRO-NCRV op NPO1. 

Bekijk aflevering 2 van Onze boerderij: en nu zelf

Yvon onderzoekt welke grondsoort ze gaat bewerken en ze bezoekt de oudste biologische tuinderij. Boer Jouke en Karlijn komen langs om haar meer te leren over jerseykoeien.

Jouke & Karlijn

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Daar helpen we je met het maken van bewuste keuzes door de gehele voedselsector heen. 

De nieuwsbrief Eerlijker eten

Schrijf je in!

Donnie aan de kook - Emma Wortelboer linzenburgers met satésaus