Basilicum, peterselie, of toch koriander? Wat je voorkeur ook is, kruiden tillen een gerecht naar een volgend niveau. En goed nieuws: jij kunt thuis jouw eigen kruiden zaaien, kweken en oogsten. Maar hoe begin je eraan, en hoe houd je slakken op afstand? Wij leggen het uit.

Duurzame bezigheid: je eigen kruiden kweken

Voor het kweken van je eigen kruiden heb je geen plastic verpakking of koelkast nodig. En waar je ook woont, het is altijd mogelijk om kruidenplantjes te groeien. Of je nu een grote tuin, een balkon, of een kamer van een paar vierkante meter hebt. 

Wel is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Met deze vijf tips slaagt jouw kruidentuin met vlag en wimpel.

Bekijk Onze boerderij: en nu zelf

Na zeventien jaar rondlopen op boerenerven komt het er eindelijk van: Yvon Jaspers wordt boer. Wie komen er langs, wat zijn haar plannen en is het nou moeilijk, zo'n boerderij runnen?

yvon jaspers onze boerderij

1. Visualiseer jouw kruidentuin

Stel eerst een paar dingen vast. Wil je jouw kruidentuin buiten of binnen? Als de kruidentuin buiten is, kan het in de volle grond of in bakken. In een grote moestuinbak of in verschillende potjes. Misschien wil je zelfs wel een verticale kruidentuin als je weinig ruimte hebt! Waar je ook voor gaat, zorg ervoor dat je hier een plan voor opstelt. Op basis daarvan ga je aan de slag met de volgende tips. 

Met een verticale kruidentuin kweek je met beperkte ruimte veel kruiden in een keer

kweek jouw eigen kruidentuin kruiden onze boerderij
kweek jouw eigen kruidentuin kruiden onze boerderij

2. Zet je kruiden op een lichte plek met beschutting 

Kruidenplanten hebben een hoop licht nodig om te groeien. Maar door te veel zon drogen ze snel uit. Zet kruidenplanten dus niet op een plek waar ze op het heetst van de dag in de zon staan. Denk voor kruiden buiten aan een redelijk beschutte plek. Als je kruiden binnen kweekt, plaats je ze het beste op een vensterbank of daar dichtbij. Let ook hier erop dat er genoeg schaduwmomenten zijn.  

3. Maak een goede verdeling van verschillende kruiden

Er zijn drie verschillende soorten kruiden: eenjarige, tweejarige en vaste planten. De vaste soort kan de winter overleven, of sterft af en komt terug in de lente. De eenjarige soort moet ieder jaar opnieuw gezaaid worden en bij de tweejarige plant moet dat – logischerwijs – na twee jaar. 

Als je ieder jaar weer van kruiden wilt genieten, kun je dus het beste een goede verdeling tussen vaste en tijdelijke kruidenplanten maken. Bovendien is de tijd van het jaar belangrijk voor de overlevingskans van je kruiden. Plant je vaste kruidenplanten in september, en zet de eenjarige en tweejarige kruiden na de laatste vorst van het jaar in de grond. 

Vaste kruiden:

Bieslook, citroenmelisse, laurier, lavendel, marjolein, munt, oregano, pepermunt, rozemarijn, salie, tijm.

Eenjarige kruiden:

Basilicum, dille, koriander, marjolein, kamille.

Tweejarige kruiden:

Peterselie, karwij.

4. Bedenk het doel van je kruidentuin en kies op basis daarvan 

Heb je jouw voorbereiding gedaan? Dan is het tijd om een keuze te maken uit het grote aanbod kruiden. Ben je dol op de Italiaanse keuken? Heerlijk om dan basilicum, tijm, rozemarijn en salie te groeien. Meer van het Mexicaanse eten? Dan wil je natuurlijk koriander en oregano. 

Echte theekruiden zijn munt, citroenmelisse, kamille en lavendel. En voor een fantastische dressing groei je geurige kruiden die je in een fles olijfolie laat trekken nadat je ze oogst. 

Slakken zijn absoluut geen fan van bieslook, tijm, knoflook en salie

5. Voorkom ongewenste dieren met sterk geurende kruiden

Sommige kruiden verspreiden een sterke geur. Houd dit in gedachten als je jouw kruiden binnen groeit! Is jouw kruidentuin buiten, dan bieden deze sterke geuren een effectieve verdediging tegen slakken en katten. Zo zijn slakken absoluut geen fan van bieslook, tijm, knoflook en salie. En katten houden weer niet van citroentijm of citroenmelisse. 

Mocht je toch last hebben van slakken? Kader jouw kruidentuin dan af met schelpjes en verwelkom natuurlijke vijanden zoals egels, vogels, kikkers en padden.