In aflevering twee van Onze boerderij: en nu zelf, poot Yvon haar eerste aardappelen. Ze kiest voor de Twister: een vrij vastkokende soort die niet bespoten hoeft te worden. Beter voor het gewas én de aarde. Maar wat doe je met de aardappel wanneer het op je bord is beland? Lees mee en kom erachter welke aardappelsoort het beste past bij jouw gerecht.  

Yvon moet hard werken voor haar gewassen op de boerderij. Bovendien worden er veel grondstoffen voor gebruikt. Het is  dus belangrijk dat we bewust kiezen met welke producten we koken. Zo weten we (bijna) zeker dat het gerecht lukt en beperken we de kans op voedselverspilling. Benieuwd welke aardappelsoort jouw gerecht naar een hoger niveau tilt? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Bekijk Onze boerderij: en nu zelf aflevering 3

Na zeventien jaar rondlopen op boerenerven komt het er eindelijk van: Yvon Jaspers wordt boer. Wie komen er langs, wat zijn haar plannen en is het nou moeilijk, zo'n boerderij runnen?

Yvon

Salade

Vastkokende en vrij vastkokende aardappels blijven heel wanneer ze gekookt worden en zijn dus ideaal voor salades met aardappel. Voorbeelden van vastkokende aardappels zijn Accent, Berber, Bildstar, Eersteling, Redstar Nicola én de Twister die Yvon zaait in Onze boerderij: en nu zelf.  

Aardappelpuree en stamppot  

Er gaat niets boven een lekkere stamppot of aardappelpuree in de winter. Hiervoor kies je een kruimige tot zeer kruimige aardappel. Denk hierbij aan Bintje, Frieslander, Doré of Eigenheimer.  

Soep  

Staat er een aardappelsoepje op het menu? Voor dit gerecht gebruik je zeer kruimige aardappels. Deze vallen gemakkelijk uit elkaar bij het koken. Ideaal dus! Voorbeelden hiervan zijn Doré, Eigenheimer en Irene.  

Ovenschotel 

Wil je vanavond een lekkere ovenschotel met aardappel de oven inschuiven? Dan is de keuze reuze! Hiervoor kan je namelijk alle soorten gebruiken behalve zeer kruimige aardappels. Vermijd dus de Doré, Eigenheimer en Irene. Dan zit je goed!  

Friet 

Natuurlijk hebben we het beste voor het laatste bewaard! Friet of patat, het maak niet uit hoe je het noemt. Je hebt er in ieder geval dezelfde soort aardappel voor nodig. Met een vrij vastkokende aardappel zoals de Berber, Bildstar, Eersteling of Redstar maak je de perfecte frieten!  

 

Honger gekregen?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief!

Ramon koken