Ze beslaan meer dan de helft van de wereldbevolking, maar de omgang van het Vaticaan met het vrouwelijke geslacht is van tijd tot tijd erg moeizaam.

De katholieke kerk lijkt vooral een mannenwereld waar vrouwen alleen maar een dienende, anonieme rol hebben: priesters, bisschoppen, kardinalen en zelfs pausen worden verzorgd door nonnen van wie we amper de voornamen kennen. Maar wereldwijd zijn er beduidend meer vrouwelijke religieuzen dan mannelijke priesters. Zij vormen de drijvende kracht van de Kerk, en Franciscus is de eerste paus die hier oog voor heeft en de rol van vrouwen belangrijker wil maken.

Maar waar komt de toch wat eenzijdige kijk van de katholieke kerk op vrouwen toch vandaan? Zijn er voorbeelden van machtige vrouwen in het Vaticaan? En gaan we de dag nog meemaken dat we een vrouw tot priester wordt gewijd? Dat vertellen Wilfred Kemp en Andrea Vreede je in deze aflevering van de Pauscast.

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!