Minder stikstofuitstoot, meer aandacht voor biodiversiteit, minder broeikasgassen en graag ook nog diervriendelijk. Van boeren wordt heel wat verandering verwacht in de komende jaren. Makkelijk is dat niet, want de consument zit niet altijd te wachten op duurzame, en daardoor ook vaak duurdere producten. De investeringen betalen zichzelf niet terug. Hoe moet de landbouw vergroenen als de consument er niet voor wil betalen? Pointer zoekt het uit!  

In de uitzending is Boerin Annechien ten Have te zien. Zij heeft miljoenen geïnvesteerd in diervriendelijker en milieuvriendelijker varkensvlees. Annechien is al zo’n 15 jaar bezig met het verbeteren van de leefomstandigheden van haar varkens. “Ze kunnen naar buiten, hebben meer ruimte en stro en er is meer te beleven in het hok”.

1 min 4 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Wie betaalt de duurzame boer?

Miljoeneninverstering 

Annechien is nu de enige boer in Nederland met varkens met een twee sterren Beter Leven-keurmerk (alleen biologisch varkensvlees heeft drie sterren). Hoe meer sterren van Beter Leven, hoe diervriendelijker het product. Het keurmerk maakt haar vlees ook duurder. Voor grotere stallen moest Annechien miljoenen investeren. De schulden die ze hiervoor heeft gemaakt, krijgt ze niet terugbetaald. “We hebben voorafgaand verschillende consumentenonderzoeken gedaan en daarin zeiden veel mensen belangstelling te hebben in ons duurzame vlees. Maar uiteindelijk kopen ze het niet als ze in de supermarkt zijn.”