Wat gebeurde er na de vliegramp in de Bijlmer?

In de jaren na de Bijlmervliegramp werd veel informatie rondom de ramp door zowel journalisten als bewoners in twijfel getrokken. Dit gebeurde er na de vliegramp in de Bijlmer. 

Hangar 8

Direct na de crash werd op Schiphol Hangar 8 ingericht voor de opslag van de wrakstukken van het vliegtuig. Hier werden de overgebleven onderdelen uitgebreid onderzocht. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp wees al snel uit dat er een veiligheidspen bij een van de motoren niet goed gezekerd was.

De parlementaire enquetecommissie Bijlmerramp

Gezondheidsproblemen na de Bijlmervliegramp

Later kwamen hier meer onthullende feiten over aan het licht. Journalisten van Trouw, de Volkskrant en NOVA deden jarenlang onderzoek naar de vliegramp in de Bijlmer. Zo bleek er dat er verarmd Uranium in de staart van het vliegtuig zat, bij verbranding een gevaarlijke stof om in te ademen.

Hierdoor werd er al snel een link gelegd met het ziek zijn van overlevenden. Zo kampten Bijlmerbewoners, hun huisdieren en hulpverleners met lichamelijke klachten, zoals slapeloosheid, chronische luchtweginfecties, pijnen, impotentie en maag- en darmklachten. Ook het aantal miskramen en mensen met kanker ging omhoog. Toch werd er door politiek en ambtenaren gezegd dat dit geen verband kon hebben met de Bijlmervliegramp.

Rampvlucht

De media stelden vragen over wat het vliegtuig nu vervoerde. Vlak na de ramp zei El Al dat dit bloemen, parfum en computeronderdelen waren. Later ontdekte media dat er mogelijk ook chemische middelen werden vervoerd. Deze zouden verband kunnen hebben met de ziektes van bewoners en hulpverleners.

Na langdurig aandringen door journalisten, huisartsen en bewoners, werd hier in 1998 door het AMC onderzoek naar gedaan. Hieruit bleek dat er bij verschillende bewoners en hulpverleners een auto-immuunziekte in het bloed was gevonden.

Parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp

Parlementaire enquête

Omdat in de media de geruchten aanhielden, kwam er in 1998 een parlementaire enquête om de overgebleven vragen beantwoord te krijgen. Hieruit bleek dat de politiek en ambtenaren toentertijd niet goed hebben gereageerd. Ook hadden zij hun informatievoorziening niet op orde.

Bijlmervliegramp, vandaag

Vandaag de dag zijn er nog altijd veel vragen rondom de Bijlmervliegtuigramp. Wie waren bijvoorbeeld de mannen in witte pakken, die ooggetuigen die bewuste avond zagen? Ook is het nog altijd onduidelijk of er radioactieve lading aan boord was en of dit de oorzaak was van de vele gezondheidsklachten.

Rampvlucht

In Rampvlucht werpen een dramaserie, documentaire, podcast en digitale reconstructie een nieuwe blik op deze controversiële vliegramp.

Rampvlucht KRO-NCRV