5 dingen die jij kunt doen om minder licht te gebruiken

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Dat kun je goed zien als je vanuit de ruimte naar de donkere kant van onze aarde kijkt. Steden, havens, industriegebieden en zelfs boten zijn zichtbaar in het donker. Maar al dat licht is helemaal niet goed voor onze leefomgeving. Hoe we dat kunnen stoppen? Met deze vijf tips kun jij helpen lichtvervuiling tegen te gaan.

Licht heeft impact

Licht geeft ons vaak een veilig gevoel. Daarom worden veel plekken verlicht als het donker is. Het zorgt ervoor dat we ons makkelijker kunnen verplaatsen. We kunnen doorwerken in het donker. Gewassen kunnen doorgroeien. De hele economie kan 24 uur doordraaien. Maar al dat licht heeft wel een keerzijde. Denk bijvoorbeeld aan de dieren, hun gedrag wordt verstoord. Zo komen ze niet meer in winterslaap, gaan niet op jacht of raken gedesoriënteerd. Ook op ons mens heeft het impact. Ons slaapritme raakt verstoord doordat het slaaphormoon melatonine minder wordt aangemaakt. Toch zijn er dingen waar jij iets aan kan doen, hier volgen een paar handige tips.

Tip 1: Zet onnodig licht uit

Het lijkt voor de hand liggend, maar zet onnodige verlichting uit tussen bepaalde uren. Denk aan straat-, sier- en reclameverlichting op kleine schaal. Laat geen licht branden in ruimtes waar je niet bent. Dat licht hoeft namelijk niet altijd aan te staan. Het scheelt een hoop lichtvervuiling én je bespaart ook nog eens op je energierekening.

Tip 2: Gebruik kleine lampen

Kies voor het juiste formaat lichtbron en stel deze op de juiste plek af. Gebruik bijvoorbeeld kleinere lampen op plekken waar grootlicht niet nodig is. Verlicht alleen datgene wat je verlicht wilt hebben, zo heeft de omgeving er het minste last van.

Tip 3: Dim zoveel mogelijk je licht

Probeer je lichten te dimmen. Niet overal is even fel licht nodig, want op sommige plekken kun je ook prima leven als de lamp wat minder licht afgeeft.

Topmodel kan niet tegen licht: “Een cameraflits doet pijn”

De zon is de meest krachtige lichtbron die er is, maar niet iedereen is daar even blij mee. Dat geldt ook voor topmodel Xueli Abbing. Benieuwd waarom?

Topmodel Xueli Abbing

Tip 4: Verminder het licht bij jou in de buurt

Loop eens een rondje bij jou door de wijk. Misschien kom je lichtbronnen tegen die niet effectief zijn en beter uitgezet kunnen worden. Kijk of je samen met je buren ervoor kunt zorgen dat er minder onnodig licht brandt. Maak er foto’s van en kijk of je het bij de gemeente kunt regelen.

Tip 5: Help anderen ook aan bewustzijn

Jij kunt verschillende eenvoudige stappen al zelf uitvoeren tegen lichtvervuiling, maar je kunt ook anderen helpen aan bewustzijn over dit onderwerp. Doe bijvoorbeeld mee aan de jaarlijkse Earth Hour. Hierbij zet je tussen 20.30 en 21.30 uur al je lichten en elektrische apparaten uit om te laten zien dat er actie genomen moet worden tegen klimaatverandering.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg