Het verdwijnen van koraal heeft dramatische gevolgen voor de mens

Bonaire is beroemd om zijn schitterende koralen, maar door klimaatverandering, het gedrag van de mens en cruiseschepen verkeren die in slechte conditie. Marien bioloog Sanne Tuijten en het team van Reef Renewal Foundation Bonaire hebben als missie om het koraal te redden.

Koraalrif

Op Bonaire gaat de kwaliteit van de onderwaterwereld hard achteruit. 'Koraalrif bestaat niet alleen uit het koraal. Hier leven veel verschillende dieren en vissen', legt Sanne Tuijten uit. 'Het koraalrif is een soort van huis voor ze: ze kruipen hier veilig in een holletje en kunnen er ook van eten.'

Boosdoener

Door klimaatverandering staat het koraal flink onder druk. Door extreme temperaturen wordt het water enorm warm of juist erg koud. 'Koraal kan die temperatuurverschillen niet goed aan en daardoor gaat het dood.', vertelt Tuijten.

Een andere boosdoener is de mens. 'Veel van onze spullen belanden in het water waardoor het troebel wordt.' Als voorbeeld noemt ze het gebruik van zonnebrand. Vaak zitten hier chemicaliën in waar het koraal niet goed tegen kan.

'Je kan een stukje koraal afbreken en dat groeit dan op zichzelf weer tot een groot stuk koraal.'

Gevolgen

Als het koraal er niet meer is, heeft dat grote gevolgen voor ons. 'Eerst verdwijnen de kleine vissen en daarna de grote vissen. Als het koraal verdwijnt, is de voedselketen onder water weg en is er geen bescherming meer voor de kustlijnen.' Dit betekent dat veel eilanden als Bonaire tijdens een storm veel harder worden geraakt.

Koraal klonen

Hierom is het werk wat Tuijten en het team van Reef Renewal Foundation Bonaire doen zo belangrijk. Om de waterkwaliteit en gezondheid van het rif rondom Bonaire te reguleren, plant Tuijten nieuw koraal in de zee. 'Waarom zouden we de natuur niet gewoon een handje helpen?', vraagt de marien bioloog zich af.

Ze legt uit dat het ongeveer negen maanden duurt tot de vers gestekte koraal de goede lengte heeft. 'Zodra ze groot genoeg zijn, planten we ze tegelijkertijd op één plek.' Het koraal kun je namelijk hartstikke goed stekken. 'Je kan een stukje koraal afbreken en dat groeit dan op zichzelf weer tot een groot stuk koraal. Eigenlijk kloon je het koraal.'

Behoud

Volgens Tuijten kan koraal honderden jaren oud worden. 'In Nederland willen ze de bossen behouden, hier moet je het koraal behouden', vertelt de marien bioloog. 'Ik hoop dat ik over een aantal jaar niet meer nodig ben. Hopelijk kan het koraal tegen die tijd op zichzelf herstellen en groeien zoals het vroeger was.'

Vijf tips om de biodiversiteit in je eigen omgeving te vergroten

Deze vijf tips helpen je om jouw omgeving weer een levendige plek te maken voor veel planten en dieren.

Ruimteschip Aarde - biodiversiteit