Gevluchte jongeren uit onze internationaal gelauwerde documentaire Shadow Game deden dinsdag 15 juni een noodoproep aan het Europees Parlement. Met de overhandiging van 38.179 handtekeningen en het manifest "Bescherm kinderen op de vlucht" vroegen ze aandacht voor alle alleenreizende gevluchte kinderen in Europa aan een brede coalitie van Europarlementariërs in Brussel.

Alexandra Cupsan-Catalin, plaatsvervangend Head of Cabinet voor Eurocommissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken), nam de handtekeningen in ontvangst: "Er moet nog veel gebeuren om de rechten van kinderen op de vlucht te beschermen. Dit manifest inspireert ons om kinderen beter te beschermen. Ik kan jullie verzekeren dat we dit serieus nemen. Als commissie vinden we dat gevluchte kinderen op een veilige en legale manier moeten binnenkomen, maar er moet nog veel worden gedaan om schendingen van het verdrag door lidstaten te stoppen. De kinderen horen bovenaan de politieke agenda te staan."

In het manifest Bescherm kinderen op de vlucht staat dat kinderen veilig asiel moeten kunnen aanvragen, dat er geen geweld gebruikt mag worden tegen kinderen, dat kinderen die via Italië of Griekenland Europa bereiken veilig naar andere Europese landen moeten worden gebracht, en dat in de asielprocedure rekening moet worden gehouden met kinderen.