Tijdens het Nederlands Filmfestival (NFF) in Utrecht gaan vijf documentaires van KRO-NCRV in première. Waaronder The Losing Game, genomineerd voor het Gouden Kalf. Een korte docu over een kind dat vlucht voor oorlog, maar eenmaal volwassen vastloopt in het asielsysteem. 

The losing game – Nominatie Gouden Kalf

Deze korte documentaire is onderdeel van het overkoepelende Shadow Game-project, en gaat over de verliezers van ons falende Nederlandse en Europese asielsysteem.

De Iraakse Mustafa was 14 jaar toen hij alleen naar Europa vluchtte. Hij liep vast aan de ondoordringbare grenzen, werd tientallen keren slachtoffer van gewelddadige pushbacks. Als hij na zes jaar eindelijk in Nederland aankomt, is hij inmiddels volwassen. Opgelucht denkt Mustafa eindelijk naar school te kunnen en zijn leven te beginnen. Maar hij loopt vast in het asielsysteem en Nederland wil hem terugsturen. Terug naar Griekenland, terug naar af.

Maandag 25 september 19:30 uur in Kinepolis

Regie: Eefje Blankevoort & Els van Driel, producent: Prospektor

Onzichtbaar

Dagelijks veroorzaken wij in Nederland ontelbaar veel afval. Het vuilnis wordt in een steeds sneller tempo, met grote efficiëntie opgehaald, weggeveegd, schoongepoetst, afgevoerd en vernietigd door een leger van schoonmakers. Als zij voorbijgetrokken zijn, ziet onze wereld eruit zoals we hem elke dag weer ervaren: schoon en overzichtelijk. Onzichtbaar confronteert de kijkers met de eigen betrokkenheid en onthult de prijs die wordt betaald voor de schone schijn die we koesteren.

Maandag 25 september 18:30 uur in Kinepolis 7

Donderdag 12 oktober 22.20 uur op NPO2

Regie: Gabriëlle Provaas, producent: TomTit Film

Een pop zoals ik

Wat betekent het om als kind van kleur in een dominante witte samenleving op te groeien? Welke invloed heeft de buitenwereld op je identiteit? Een pop die op je lijkt kan bijdragen aan een positief zelfbeeld.

Maandag 25 september 18:00 uur in Kinepolis

Donderdag 26 oktober om 22.25 uur op NPO2

Regie: Cinta Forger en Walther Grotenhuis, producent: Olympic Films

Als de nacht maar niet valt

Kun je met algoritmes afwijkend gedrag voorspellen? Een mentale stoornis detecteren, nog voordat symptomen zichtbaar zijn? Op drie locaties – Nederland, Noorwegen en Florida – toont de film hoe mensen steeds verder gaan in hun streven welzijn te optimaliseren.

Zaterdag 23 september 17:30 in Kinepolis 8

Teledoc Campus: De kantoorhond

Om burnout klachten te voorkomen mogen werknemers van een groot bedrijf hun hond mee naar kantoor nemen. Is dit de oplossing om stress te verlagen of vormt het een ergerlijke bron van onrust in de moderne kantoortuin?

Zaterdag 23 september 13:00 uur in Kinepolis 7

Maandag 16 oktober 23.19 uur op NPO2

Meer weten?

Het Nederlands Film Festival is van vrijdag 22 tot vrijdag 29 september op verschillende locaties in Utrecht.

Uitreiking Gouden Kalf 2021