Tijdens het Movies that Matter festival ging Shadow Game online in première. In samenwerking met KRO-NCRV nam Movies that Matter een impactgesprek op over mogelijke oplossingen voor minderjarige vluchtelingen in Europa.

Moderator Margriet Vroomans (KRO-NCRV) ging met filmmakers Els van Driel en Eefje Blankevoort, Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks), hoogleraar diversiteit en integratie Halleh Ghorashi en Babiche Routledge (UNHCR, expert migratie) in op de traumatiserende reis van de hoofdpersonen uit Shadow Game.

Is het grensgeweld waarmee zij werden geconfronteerd een direct gevolg van het Europese asielbeleid en wat zijn de gevolgen van het nieuwe Pact on Migration and Asylum dat de EU in november 2020 presenteerde? Zijn de mensenrechtenschendingen aan de grenzen van Europa de prijs die we willen betalen voor ons migratiebeleid of kan het ook anders?

Manifest

De makers lanceren samen met de jongeren uit de film het manifest Bescherm kinderen op de vlucht. Daarin staan de volgende 4 punten die besproken zijn tijdens het verdiepingsgesprek:

  1. Kinderen moeten op een veilige manier asiel kunnen aanvragen.
  2. Kinderen die Europa bereiken via Italië of Griekenland naar andere landen in Europa gebracht moeten worden, zodat ze de gevaarlijke reis verder niet alleen hoeven te maken.
  3. Er mag geen geweld zijn tegen kinderen aan de grenzen in Europa.
  4. De asielprocedure moet rekening houden met kinderen. Er moet meer aandacht komen voor traumaverwerking en voor snellere gezinshereniging.

Bekijk het impactgesprek

Dit verdiepingsprogramma duurt ca 60 minuten.

Wat kan ik doen?

Heb je na het zien van deze film behoefte om iets te doen voor jongeren op de vlucht? Dat kan! De makers lanceren samen met de jongeren uit de film het manifest Bescherm kinderen op de vlucht. Teken ook en deel het met je netwerk. Wil je liever iets anders doen? Kijk dan op de website van Shadowgame.eu voor verschillende tips.