Alleenreizende jongeren proberen dagelijks levensgevaarlijke grenzen in Europa over te steken, op zoek naar bescherming en een beter leven. Doordat veel Europese landen hun grenzen hebben gesloten, is het bereiken van hun eindbestemming gevaarlijker dan ooit.
Regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (Nieuw, De Asielzoekmachine, De Deal) volgen in de Shadow Game (15 november, 20.25 uur, NPO 2) een aantal van deze jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. Een deel van het materiaal hebben de jongens zelf op hun telefoon gefilmd. Met gevaar voor eigen leven maken de tieners de doortocht, die zij zelf ‘the game’ noemen, een bitter-ironische term voor het met gevaar voor eigen leven oversteken van grenzen.
Een gevaarlijke reis
KRO-NCRV wil met Shadow Game de vluchtelingenproblematiek onder de aandacht brengen. De documentaire belicht de situatie van jonge vluchtelingenkinderen die onder erbarmelijke omstandigheden een gevaarlijke reis door Europa maken. Mishandelingen en ontberingen zijn daar aan de orde van de dag. De kinderen in de documentaire proberen dagelijks levensgevaarlijke grenzen over te steken, op zoek naar veiligheid en een beter leven.
The Game
’Hierheen!’ fluistert een jongen met een sjaal voor zijn gezicht. Hij baant zich een weg door het kreupelhout. Voor hem doemt een metershoog hek op. Hoe hij erover denkt te komen? ‘Springen,’ lacht hij. ‘En rennen.’ Als een busje met bewakers aan komt rijden duikt hij weg. De grens tussen Servië en Hongarije is 152 kilometer lang en zwaar bewaakt. Of Durrab (16) het ooit naar de andere kant haalt is de vraag. Tieners op de vlucht door Europa lopen vaak vast bij de grenzen. Sommigen komen terecht in een schaduwwereld van criminaliteit of prostitutie en overleven op straat. Anderen weten toch verder te komen, naar het volgende level van ‘the game’. De minderjarige kinderen reizen door een schaduwwereld die wij niet kennen: mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. Met Griekenland staat de 15-jarige Afghaanse SK nog maar aan het begin van zijn reis door Europa. ‘De truck game, train game, mountain game, river game’, somt hij de ‘games’ die hij heeft moeten doen om hier te komen. En vooral de ‘pedestrian game’: lopen, heel veel lopen.
Prijzen
Shadow Game ging eerder dit jaar in première op Movies that Matter en won de prijs voor Beste Nederlandse Documentaire. In Genève werd de film op het FIFDH festival onderscheiden met de Grand Prize of Geneva en de Youth Jury Award. Shadow Game heeft het Gouden Kalf gewonnen voor beste lange Documentaire op het Nederlands Film Festival.
2Doc: Shadow Game, maandag 15 november om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.