Bodyshaming: het bekritiseren of belachelijk maken van iemands lichaam. Noël, bekend als Maxima in de jeugdserie SpangaS: De Campus, heeft in haar leven te maken gehad met bodyshaming. Zij geeft jou 7 tips over hoe je hier het beste mee kan omgaan én het kan stoppen!
1 Ga opzoek naar dingen die je mooi vindt aan jezelf
Noël ging op een gegeven moment opzoek naar de dingen die ze mooi vindt aan zichzelf. Door daar de focus op te leggen, word je meer blij met wie je bent. En wat roept bodyshaming beter een halt toe dan je prettig voelen in je eigen lichaam?
2 Maak bodyshaming bespreekbaar
Door het onderwerp bodyshaming bespreekbaar te maken, haal je het ongemak weg. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de verschillende soorten lichamen. Toch hebben we nog een hoop stappen te maken.
3 Kledingkeuze?
Durf je bepaalde kleding niet te dragen? Draag het dan eerst thuis. Bouw het vervolgens stap-voor-stap op. Zodat jij uiteindelijk wél in die outfit naar je werk of school durft.
4 Normaliseer verschillende lichamen
“Verschillende soorten lichamen zien, in functies waar we ze nu normaal niet zien”, legt Noël uit. Het normaliseren van verschillende lichamen is iets wat we samen kunnen doen.
5 Geef aan wat je voelt bij een vervelende opmerking
“Je ziet er goed uit. Ben je afgevallen?” & “Eet nog wat, je bent zo dun!”. Opmerkingen die kwetsend over kunnen komen, maar wellicht niet gemeen bedoelt zijn. Reageer hier eerlijk op, bijvoorbeeld met: “Ik denk niet dat je het zo bedoelt, maar als het een compliment is: dankjewel.”. Voelt het echt niet als een compliment? Geef dan aan dat de opmerking jou kwetst, bijvoorbeeld op deze manier: "Wat jij zegt, kwetst mij." Zo weten mensen in het vervolg dat het een vervelende opmerking is.
6 Wees je bewust van sociale media
Sociale media kunnen ervoor zorgen dat jouw zelfbeeld enorm wordt beïnvloed. Wees je bewust van dit effect. En wees je bewust van het gegeven dat velen elkaar een mooi(er) plaatje voorschotelen. We hoeven elkaar niet na te doen! We kunnen allemaal op onze eigen manier schijnen.
7 Labels moeten veranderen
De betekenis van de labels moeten veranderen. Bijvoorbeeld het woord dik of dun. Deze betekenen niet automatisch hetzelfde als ongezond. Talkshow M heeft zich beziggehouden met het stigma op het woord dik. Lees hier waarom we moeten ophouden met het stigmatiseren van dik zijn.
Wil jij zien wat de meiden nog meer bespreken?
Bekijk hier de video!
Het goddelijke lichaam
Een kwart van de jongeren is niet tevreden met hoe hun lichaam eruitziet, blijkt uit het EenVandaag Opiniepanel. De meesten zijn ontevreden over hun buik. De jongeren omschrijven zelf vaak de oorzaak te zijn van hun onzekere gedachten, omdat ze niet voldoen aan het ideaalbeeld dat ze in hun hoofd hebben. Wanneer slaat het streven naar een mooi lichaam door in een ziekelijke obsessie? Dat zie je in de Brandpunt+ serie Het goddelijke lichaam, op het YouTube-kanaal van NPO 3.