In seizoen 15 (2019) van Spoorloos staat het aangrijpende verhaal van de Chinese Nina (15) centraal. Deze aflevering neemt de kijkers mee op een zoektocht naar haar afkomst en familiegeschiedenis. De emotionele reis biedt Nina inzicht in de impact van adoptie en de universele behoefte aan identiteit en verbinding.  

Eenkindpolitiek 

In de tijd dat Nina in China geboren wordt, heerst er in het land een eenkindpolitiek. De familie Gong heeft voor de geboorte van Nina al een dochter. Daarom houdt Nina’s biologische moeder haar zwangerschap negen maanden lang verborgen. Helaas gaat er bij de bevalling van Nina iets mis en is een bezoek aan het ziekenhuis onvermijdelijk.   

Na de geboorte probeert de familie Nina's bestaan nog een tijd verborgen te houdenToch wordt ze ontdekt. Daarom hebben haar biologische ouders Nina een paar weken na haar geboorte gedwongen tot adoptie afgestaan. De familie Gong is vanaf dat moment vastbesloten om hun dochter weer terug te vinden, zelfs als dat vijftien jaar moet duren.

Penvriendin 

Na jaren van aandringen gebeurt er in 2015 iets wat niemand verwacht: het kindertehuis in China geeft aan de familie Gong het adres van Nina in Nederland. Run Jing Gong, Nina’s oudere zus, besluit haar stoute schoenen aan te trekken en stuurt een aantal brieven naar Nederland. Hierin schrijft ze dat ze voor school op zoek is naar een penvriendin in Nederland. 

Op de brieven krijgt de familie geen reactie. Daarom sturen ze een doos met spullen uit China naar Nederland. Hierin zit van alles: foto’s, souvenirs en nog meer brieven. Maar ook nog iets opmerkelijks: wattenstaafjes met DNA van de Gong familie. Nina zelf is dan twaalf jaar oud. Omdat Nina zo jong is, besluiten haar adoptieouders haar dit niet te vertellen. Ze vinden dat Nina hier nog niet klaar voor is. 

Welkomstvuurwerk  

Een aantal jaar later besluiten Nina’s adoptieouders dat het tijd is om haar te vertellen over haar biologische familie in China. Samen met Spoorloos reist ze na deze onthulling af naar China om haar biologische familie te ontmoeten. Voor deze ontmoeting pakt de Gong familie groot uit. Alle 160 familieleden zijn in hun eigen restaurant bijeengekomen om Nina te ontmoeten. Voor de ontmoeting is er een uitgebreid programma in elkaar gezet: er is eten, muziek, een presentatie en traditioneel Chinees welkomstvuurwerk.  

De ontmoeting 

De ontmoeting tussen Nina en haar biologische familie is erg emotioneel. De familie Gong is nooit gestopt met zoeken en de hereniging met hun biologische dochter zorgt voor veel ontlading. Het verhaal van Nina laat zien hoe moeilijke beslissingen en omstandigheden een familie kan scheiden, maar ook hoe liefde en volharding hen weer kan samenbrengen.  

Bekijk hier de hereniging tussen de Gong familie en Nina: 

Wil je alle seizoenen van Spoorloos terug zien? Klik dan hier.  

Meer van Spoorloos

Bekijk fragmenten die niet in de aflevering zaten, verhalen van deelnemers en interviews met Jetske en Derk.

Foto van Derk Bolt en Jetske van den Elzen