Nadat Mark in 2016 zijn biologische familie in Griekenland ontmoet lijkt het verhaal rond. Totdat hij een bericht krijgt via de website van een DNA-databank. Er is een DNA –match. In de aflevering van Spoorloos op 27 september is te zien hoe Mark erachter komt dat hij een volle zus heeft. Hoe is het nu met Mark en zijn familie? “Het is echt een bonusverhaal. Mooier dan dit kan je het niet verzinnen.”

Een week voor het overlijden van de biologische vader van Mark, zegt zijn vader plots: “Er is nog een meisje.” Niemand die het op dat moment lijkt te begrijpen. De vader van Mark is in die periode erg vergeetachtig, waardoor mensen niet altijd zijn uitspraken begrijpen of serieus nemen. Vervolgens ontvangt Mark op 18 maart een bericht via de website van een DNA-databank: “Hallo, mijn DNA matcht met dat van jou.” Mark vertelt: “Eerst dacht ik dat het zou gaan om een halfzus. Maar het blijkt te gaan om een volle zus!” Karin, de oudere zus van Mark, is als baby te vondeling gelegd. Ze woont inmiddels in de buurt van Londen. Mark en Karin hebben direct een enorm goeie klik. “We lijken op elkaar en hebben een hechte connectie. Het is heel bijzonder.” 

'Ik ben iemand'

Mark weet precies wat zijn zus doormaakt. Daardoor voelt ze als een lotgenoot voor hem. “Dat is heel prettig. Ze heeft veel advies gevraagd, want ik heb alles al meegemaakt. Ik hoop dat ik voor haar goeie steun ben.” Markt deelt ook de emotionele momenten met Karin. Zoals wanneer ze erachter komt wat haar geboortedatum is. Op dat moment zegt Karin: “Ik ben eindelijk een mens. Ik ben iemand.”  

Mark Spoorloos

Taboe doorbreken 

Aan het begin heerst er veel taboe en schaamte rondom het verhaal. “Mijn zus breekt dat taboe met humor door. Humor breekt beladenheid. Zij is te vondeling gelegd en wist helemaal niks, maar ondanks dat heeft ze altijd enorm sterk in het leven gestaan.” Mark en zijn zus worden prettig opgenomen in Griekenland. “Kennissen die ons zien, barsten in huilen uit door de gelijkenis. Het is erg gezellig in Griekenland. We krijgen ook enorm veel eten uit dankbaarheid. Daar had ik mijn zus al voor gewaarschuwd.” 

'Nu mijn zus erbij is, is het compleet anders!'

De ontdekkingen zorgen bij Mark voor innerlijke rust. “Het cirkeltje is nu pas helemaal rond. Als ik de beelden terugkijk van de eerste ontmoeting met mijn biologische ouders, dan zie ik dat mijn ouders op dat moment nog een groot geheim met zich meedragen. Nu mijn zus erbij is, is het compleet anders. Waar je eerder een soort leed zag, wordt er nu gelachen.” Ook merkt hij dat er een last van zijn moeder haar schouders is gevallen.  

Er staat in oktober nog een bezoek gepland naar Griekenland. Iedere keer bij het afscheid wordt er direct een vervolgdatum gepland. Mark heeft veel contact met zijn broer en zus. Ze hebben inmiddels een groepschat en praten veel over en weer. Grieks spreekt Markt nog niet. “Met mijn broer communiceer ik in het Engels. Het Grieks had ik eigenlijk een beetje opgegeven. Omdat mijn zus heeft besloten Grieks te leren, heeft ze me daarin weer meegenomen.” 

Mark Spoorloos (4)

Het heft in eigen handen

Mark legt uit dat hij er overal en altijd het mooiste van probeert te maken. “Blijf dicht bij jezelf en pluk de dag.” Zowel Mark als Karin nemen hun ouders niks kwalijk. “Laten we genieten! Als je iets niet kan terugdraaien, moet je er niet te beladen naar kijken. Het is nou eenmaal gebeurd. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Je hebt het heft in eigen hand. Geluk begint bij jezelf.”