Nienke Meijer uit Haarlem is op 30 december uitgeroepen tot de minister van Oplossingen, een initiatief van Spraakmakers op NPO Radio 1. Deze nieuwe minister gaat dit jaar voor Spraakmakers aan de slag om voor acute, maatschappelijke problemen concrete oplossingen te bedenken. Meijer (1965) werd door een jury onder leiding van innovatie-expert Jasper van Kuijk verkozen tot minister. “In Nienke zie ik een idealistische realist: iemand die de boel beter wil maken, maar daarbij ook kan bedenken hoe”, licht Van Kuijk de keuze van de jury toe.  

Meijer is onder meer medeoprichter van De Buitenboordmotor, een organisatie die ervoor wil zorgen dat mensen makkelijk van de ene baan naar de andere kunnen. Ze werd in 2014 verkozen tot Topvrouw van het jaar en was voorzitter van het College van Bestuur van Fontys Hogescholen. Nienke werd voor dit ministerschap voorgedragen door voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

De functie van minister van Oplossingen is in het leven geroepen door presentator Ghislaine Plag en de redactie van KRO-NCRV’s Spraakmakers. Het idee ontstond na het lezen van de jeugdboeken van Sanne Rooseboom, waarin een internationaal genootschap, het Ministerie van Oplossingen, problemen aanpakt. Ghislaine: "Ik ben ervan overtuigd dat er buiten de politiek genoeg mensen rondlopen met goede oplossingen en ideeën. Dat is waarom ik een eigen minister wil."