Het aantal jongeren dat kampt met (ernstige) mentale problemen is de afgelopen jaren verdubbeld. Daarom zet het NPO Radio 1-programma Spraakmakers zich in om voor deze groep jongeren een oplossing te vinden. “Wat we horen bij Spraakmakers is dat zó veel jongeren zich ellendig voelen, depressief zijn en gestrest. Een beetje druk, daar moet je tegen kunnen, maar er gaan gewoon te veel jongeren aan onderdoor”, zegt presentator Ghislaine Plag. 

In gesprek met studenten 

Op woensdag 19 april ging ze in gesprek met mbo-studenten van het ROC Mondriaan in Den Haag. Drie jongeren vertellen openhartig over hun problemen.

Ik slaap slecht en pieker veel

Eva

Sinds coronatijd is het ‘bergafwaarts’ gegaan, vertelt student Eva Contant. "Ik slaap slecht. Ik pieker heel veel. Zeker 's avonds voor ik ga slapen." Dat herkent ook Tamara van de Pol. "Ik ervaar zelfs fysieke klachten. Door alle stress heb ik last van m'n slokdarm gekregen.” 

 

Schaamte

Joshua Torres kent veel leeftijdsgenoten die zich niet goed genoeg voelen. “Ze schamen zich om dit met elkaar te delen.” Ook Tamara en Eva vragen zich af of ze wel goed genoeg zijn. 

Wat heb jij nodig? 

Samen met de ‘minister van Oplossingen’ lanceert Spraakmakers een campagne onder mbo-studenten. Daarin roept het programma de jongeren op om mee te denken over een oplossing. Wat hebben zij nodig om zich beter te voelen? 

De komende periode worden de ideeën van de studenten in samenwerking met experts (psychologen, docenten, ouders) samengebracht tot één concrete oplossing. Deze wordt vóór de zomervakantie - in een speciale uitzending op NPO Radio 1 - aangeboden aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. 

Minister van Oplossingen 

De campagne is onderdeel van het project de minister van Oplossingen. De door Spraakmakers verkozen ‘minister’ Nienke Meijer is in het dagelijks leven bestuurder en toezichthouder, maar pakt samen met Spraakmakers grote maatschappelijke problemen aan met concrete en uitvoerbare oplossingen