Na de denderende overwinningen van de Nederlandse schaatsers hebben wij de Olympische winterkoorts weer helemaal te pakken! Maar The Outline merkte iets bijzonders op. Hoe kan het dat de Winterspelen zoveel minder divers zijn dan de Zomerspelen?

Waar we bij de Zomerspelen sporters van allerlei kleuren en nationaliteiten zien, is het overgrote deel van de sporters bij de Winterspelen wit en westers. Ook in de Nederlandse Olympische delegatie is het goed zoeken voordat je iemand tegenkomt die niet wit is. Terwijl je daar in anders sporten (bijvoorbeeld voetbal) veel minder last van hebt. Waarom is er zo weinig diversiteit op de Winterspelen? De website The Outline zocht het uit.

Waarom is er zo weinig diversiteit?

Een eerste reden voor dit gebrek aan diversiteit is vrij simpel. De meeste wintersporten hebben nu eenmaal hun oorsprong in de koudere noordelijke landen, die veelal witter en rijker zijn dan de rest van de wereld. Wintersport zit daar veel meer ingebakken in deze culturen.

Daar komt nog bij dat wintersporten natuurlijk ook enorm duur zijn. Een tripje naar een ski-oord is al prijzig als je op een autoritje afstand woont. Maar als jouw land toevallig geen echte winter kent, of je geen bergen in de buurt heeft, wordt dat nog een tafje moeilijker. En zo kom je nauwelijks in aanraking met wintersporten. Olympisch niveau bereiken, met dure trainingen en vaak nóg duurder materiaal, is dan vaak onmogelijk.

Als geld zo’n belangrijke rol speelt, lijkt het vrij eenvoudig opgelost toch? Geef financiële hulp om de diversiteit bij wintersporters te vergroten. Maar hoewel dit soort programma’s bestaan, merken zwarte sporters daar weinig van. The Outline keek naar het Solidariteitsprogramma van het IOC, dat Olympische wintersporten onder kansarmen moet stimuleren. Zelfs hiervan blijkt het overgrote deel naar witte Europese sporters te zijn gegaan. Slechts één Afrikaanse atleet, een skiër uit Zimbabwe, kreeg via dit programma een beurs.

De rol van racisme

Geld is niet de enige barrière waar niet-witte wintersporters tegenaan lopen. Ook racisme speelt een rol binnen witte sportbolwerken, zo meldt The Outline. Zij vertellen het verhaal van de zwarte Franse kunstschaatser Surya Bonaley. Met bloed, zweet en tranen had ze in 1994 de wereldkampioenschappen bereikt. Toen reed ze in de finale ook nog eens de rit van haar leven. De gouden medaille kon haar niet meer ontgaan dacht ze. Fout. Ondanks dat ze vrijwel geen fouten had gemaakt, kreeg ze toch slechts de zilveren medaille.

Ik ben goede verliezer, maar dit was meer dan oneerlijk

Surya Bonaley

Bonaley was geshockeerd en wist dat haar huidskleur een belangrijke factor was geweest. Uit protest weigerde ze op het podium te staan en trok ze publiekelijk de medaille van haar nek. “Het gebeurde gewoon,” vertelt Bonaley aan The Outline, “Ik ben een goede winnaar en een goede verliezer, maar dit was meer dan oneerlijk. Ik wilde laten zien dat ik boos was. Want dit doen ze keer op keer. Altijd.” Ondanks dat dit niet de Winterspelen betrof geeft Bonaley aan hoe moeilijk het is om als zwarte sporter in de witte wintersportwereld door te breken.

Langzaam de goede kant op

Is er dan helemaal niks positiefs te melden over diversiteit op de Winterspelen? Gelukkig wel! Langzaamaan lijkt er meer diversiteit op te komen schrijft The New York Times in een fantastisch artikel. In het team van de Verenigde Staten zitten dit jaar tien Afro-Amerikaanse en tien Aziatisch-Amerikaanse atleten. En daarmee is het het meest diverse team van de VS dat ooit meedeed aan de Winterspelen. Een grote stap zegt Jason Thompson, voorzitter van de diversiteitscommissie in het Amerikaanse Olympisch Comité: “ We zijn er nog niet, maar dit is een enorme sprong vooruit om te laten zien dat wintersporten voor iedereen zijn.”

Dit is een enorme sprong om wintersporten voor iedereen te maken

Jason Thompson

Een inspirerend voorbeeld hiervan is de 17-jarige Maame Biney. Ze woont al sinds haar vijfde in Amerika en is inmiddels ook Amerikaan, maar ze is in Ghana geboren. Zij begon, net als Bonaley, ook ooit als kunstschaatser. Hiervoor was ze echter veel te snel. Dan maar meedoen met de short track, dacht ze. En dat is gelukt, ze zit nu in het Amerikaanse short track team! Dat ze er zin in heeft is duidelijk: “Ik denk dat het nu pas echt binnen is gekomen,’ zegt ze tegen The New York Times. “Ik ben écht hier op de Olympische Spelen. Holy cow! Het is geweldig!” In Amerika is ze intussen ook al een grote publiekslieveling geworden.

Wintersporters uit de hele wereld

Maar de diversiteit neemt niet alleen toe in de Westerse teams. Steeds meer landen beginnen zich te richten op de Winterspelen. Dit jaar doen zes landen voor de allereerste keer mee. Namelijk Ecuador, Eritrea, Kosovo, Maleisië, Nigeria en Singapore. En ook Aziatische landen zijn al een tijdje met een opkomst bezig. Nu natuurlijk als gastheer van de Spelen (en volgende keer trouwens ook in Beijing), maar ook op sportief gebied. Vooral de Zuid-Koreaanse short trackers horen al jaren bij de wereldtop.

Ook de Afrikaanse landen beginnen nu langzaam voet aan de grond te krijgen op de Winterspelen. Bij deze Spelen doen er een recordaantal van acht Afrikaanse landen mee en dertien atleten. Dit lijkt op het eerste gezicht niet zo heel veel. Maar dit is het grootste aantal Afrikaanse sporters dat ooit aan de Winterspelen meedeed. En nu zelfs ook met een bobsleeteam uit Nigeria. Het eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit!

Lees ook:

Dat smaakt naar meer

Het zal nog een tijdje duren voordat de Winterspelen net zo’n divers feestje zullen zijn als de Zomerspelen. Toch lijkt het langzaamaan de goede kant op te gaan. We hopen dat de huidige stijgende lijn zich blijft voortzetten zodat we in 2022 nog meer diversiteit zullen zien!