Nu het land waar het virus als eerste is vastgesteld langzaam maar zeker teruggaat naar een ‘normale samenleving’ wil China koste wat het kost aantonen dat ze erin geslaagd is om de coronacrisis de baas te worden. Maar is is dat wel zo koosjer gegaan?
"Er was een grote lichtshow aan beide oevers van de Yangtze. Het is het einde van de lockdown maar dat betekent niet dat alles opeens weer open is. De situatie in Wuhan is nog altijd veel strenger dan die bij ons", vertelt China-expert Ruben Terlou."Als je bijvoorbeeld van Wuhan naar het Oosten van China wil, moet je daar alsnog twee weken in thuisquarantaine."
Aanwijzingen dat er veel meer doden zijn in China
Na de strenge maatregelen in Wuhan nam ook het aantal besmettingen af. Zo zouden er de afgelopen weken nog maar drie nieuwe besmettingen gemeld zijn. Terlou plaatst grote vraagtekens bij het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers die de Chinese overheid naar buiten brengt: "De communistische partij staat niet bepaald bekend vanwege z’n openheid. Er zijn aanwijzingen dat er veel meer mensen zijn overleden." Terlou vertelt over een advocaat die zag dat er duizenden urnen werden afgeleverd bij een crematorium. "Als je dat soort verhalen hoort kun je voorzichtig baseren dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers een stuk hoger ligt, zeker nadat veel journalisten het land zijn uitgezet."
Er zouden duizenden urnen zijn afgeleverd bij een crematorium
China heeft zelf de brand aangestoken
"Het land heeft een enorme pr-schade opgelopen omdat ze te laat ingrepen en klokkenluiders bestraften. Maar ze hebben het narratief nu erg naar hun kant gezet. Ze zijn geen aanstichter meer maar redder. Het is net alsof ze zelf een brand hebben aangestoken en nu ook laten zien hoe knap ze het aan het blussen zijn."
Terlou noemt het bijzonder om dit proces te zien, maar wijst ons op de staatspropaganda en de campagne die het land nu voert. "Er wordt gebruik gemaakt van gesponsorde artikelen in bijvoorbeeld de wereldpers en ze maken gebruik van Twitterbots die ook onwaarheden verspreiden, bijvoorbeeld dat het we vraagtekens moeten stellen bij het feit dat het virus wel uit China komt."
Grotere belangen dan het uitroeien van het coronavirus
Terlou ziet dat China er alles aan doet om een mondiale leider te worden door alleen landen te steunen waar ze een geopolitieke relatie mee hebben. Hij vindt dat de wereld hierop moet toezien: “Het is heel slim wat China doet. De president van China, Xi Jingping, zei zelfs al dat er sprake is van een ‘gezondheidszijderoute’ en doordat ze selectief landen kiezen om campagne te voeren merk je dat er grotere belangen zijn dan enkel het uitroeien van het coronavirus.’’
Apps om het volk in de tang te houden
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte tijdens de persconferentie maakte bekend het kabinet in ons land gebruik wil maken van apps om besmettingen beter op te kunnen sporen om zo een nieuwe uitbraak te voorkomen. In China wordt het al veel langer gebruikt - het land is immers mondiale leider - maar gaat dit goed? "In China zijn ze al langer bezig met het neerzetten van een soort kredietsysteem wat er op neer komt dat ze big data gebruiken om het gedrag van hun burgers in kaart te brengen, te regelen, te sturen en te controleren." Zo heeft een Chinese vriendin van Terlou hem verwijderd van WeChat (de Chinese versie van WhatsApp): "Ze vertelde dat ze dat met al haar contacten gedaan heeft omdat ze bang was dat ze dit anders gevolgen zou hebben voor haar risicoprofiel. Het is een autoritaire regering, zo kunnen ze het volk onder controle houden en in de tang houden."