50 jaar geleden verloor de Verenigde Staten een uitzonderlijke burgerrechtenactivist, maar Bernice King verloor haar vader. Nu vertelt de jongste dochter van Martin Luther King waarom zijn droom niet alleen iets voor de geschiedenisboeken is.

Martin Luther King met zijn vrouw Coretta Scott King en jongste dochter Bernice King

Vandaag, precies vijftig jaar geleden, werd Martin Luther King Jr. doodgeschoten. Zijn strijd tegen ongelijkheid, racisme en armoede heeft de geschiedenis van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging getekend.  

Maar hoe zien de Verenigde Staten er vandaag de dag uit wat betreft deze thema’s? Is er vooruitgang geboekt? Bernice King, Martin Luther King Jr.’s jongste dochter, vertelt in dit Guardian-interview waarom de droom van haar vader niet alleen iets voor de geschiedenisboeken is, maar anno 2018 nog steeds hartstikke relevant is.

Trump is een kans

Hoewel Bernice King niet bepaald blij is met Donald Trump in het Witte Huis, ziet ze zijn presidentschap als een kans. Volgens haar hebben de afgelopen vijftien maanden er juist voor gezorgd dat mensen zich meer bewust zijn geworden van het belang van protest en vrijheid van meningsuiting. Dit heeft de nalatenschap van haar vader volgens haar juist versterkt, in plaats van afgebroken.

“Je ziet nu dat mensen opstaan en zeggen: ‘dit is een onrecht, genoeg is genoeg, wij zullen weerstand bieden.’ Dat is exact wat mijn vader graag zag,” vertelt ze.

Nieuwe protestgeneratie

Zo is ze bijvoorbeeld erg onder de indruk van de March for Our Lives-beweging. De afgelopen maand hebben honderdduizenden mensen (waaronder veel jongeren) uit het hele land zich hierbij aangesloten in een protest tegen wapengeweld. Dit allemaal na de schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School afgelopen februari.

Lees ook:

Ook Bernice King liep mee met de March for Our Lives-mars in Washington. Voor haar was dit extra bijzonder, want de mars was op dezelfde plek als waar haar vader 55 jaar geleden een mars leidde en de menigte toesprak met de beroemde I Have A Dream-speech.
Ze was verrast om te zien hoe zoveel jongeren nu al actief bezig waren met de volgende verkiezingen. Volgens haar is de March for Our Lives-beweging een omslagpunt. De onverschilligheid die Amerikaanse jongeren lange tijd hadden tegenover de politiek, lijkt de afgelopen maanden te zijn verdwenen.  

Bernice King

Begin van verandering?

Volgens Bernice zou dit wel eens het begin kunnen zijn van een echte verandering in de Verenigde Staten. Precies zoals Martin Luther King Jr. dat nog niet zo héél lang geleden deed. Dat een nieuwe generatie strijdt voor hun rechten, is ze maar wat dankbaar voor: “De strijd voor vrijheid, is een proces zonder einde. Vrijheid komt niet zomaar aanwaaien, je moet het verdienen en er elke generatie weer voor vechten. Nu heeft de volgende generatie een kans om hun bijdrage te leveren.”

50 jaar na zijn dood is de geest van Martin Luther King Jr. dus nog springlevend. En in een land dat elke dag meer verdeeld lijkt te raken, geeft dat ons hoop!