Amerikaanse scholieren verlieten gisteren massaal het klaslokaal om te protesteren. Ze willen dat de politiek iets doet aan de regelmatige schietpartijen op scholen. Deze massabeweging laat één ding zien: er is een nieuwe golf van activisme onder de social media generatie.

.

Het was gisteren precies een maand geleden dat veertien scholieren en drie leerkrachten van de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida werden neergeschoten door een klasgenoot met een wapen.

Zeventien minuten stilte

Om hen te herdenken, en om de politiek op te roepen tot strengere wapenwetgeving, werden Amerikaanse scholieren van over het hele land aangespoord door de scholieren van Marjory Stoneman Douglas High om hun klaslokalen te verlaten om zeventien minuten stilte te houden. Eén minuut voor elke omgekomen scholier. De scholieren beantwoordde deze oproep massaal.

Onder de hashtag #NationalWalkoutDay werden er op Twitter duizenden foto’s en filmpjes van de demonstraties gedeeld. Deze jongeren, die nog te jong zijn om te stemmen, nemen duidelijk het voortouw in het wapendebat dat Amerika al jarenlang in zijn grip heeft.

A desk for each of #ParklandSchoolShooting victim is carried out to Suncoast courtyard. ‘We are not safe in our schools. we are not safe in our city ... we want Congress to take note ... we will vote...’ pic.twitter.com/wlQP5yMW8o

— SonjaIsger (@sonjaisger) March 14, 2018

The youth shall not be moved. To the students of Concord, California’s Mount Diablo High School who literally broke through a locked gate to leave campus to walk out, you are all heroes. Thank you for your bravery. #ENOUGH #NationalWalkoutDay : Aric Crabb/Bay Area News Group pic.twitter.com/dLvokt5iKd

— Women's March Youth (@WomensMarchY) March 15, 2018

This photo is everything.#NationalWalkoutDay pic.twitter.com/rWX1CfT1Ht

— Scott Dworkin (@funder) March 14, 2018

As part of #NationalWalkoutDay over 500 RMHS students stood up for their right to learn in safety, without the constant threat of gun violence. Today we moved one step closer to #NeverAgain pic.twitter.com/MTzkEruH8t

— M.O.S.T. (@rmhs_most) March 15, 2018

Crowd repeats “we will remember” after each name of the 17 victims is read @UVA pic.twitter.com/X1x3NWT3wN

— Tyler Kendall (@tylerskendall) March 14, 2018

Op iedere high school gaven de jongeren eigen invulling aan het protest, maar is er één ding dat ze met elkaar deelden: sociale media. Amerikaanse tieners door heel het land waren op deze manier met elkaar in contact, en wisselden onderling strategieën en verhalen uit.

De reden dat dit protest in een korte tijd zo massaal is gegroeid is volgens Cadie McNaboe, een zeventienjarige scholiere, dan ook te danken aan sociale media. “De grip die onze generatie op sociale media heeft is zo effectief,” vertelt ze. Als er één generatie is die weet hoe ze Twitter, Instagram, en Facebook moeten gebruiken om mensen te mobiliseren, dan is deze het.

Nearly one million students participated in today’s national school walkout and protested against gun violence #ENOUGH #NationalWalkoutDay pic.twitter.com/Z6kvrFpQ6e

— NowThis (@nowthisnews) March 15, 2018

“Onze generatie wordt altijd een beetje minachtend de ‘sociale media-generatie’ genoemd, omdat we altijd op onze telefoons zitten,” stelt Arielle Geisnar, een zestienjarige scholier, “Maar moet je eens kijken wat sociale media heeft betekend voor deze beweging, het is een national thing geworden.”

En dit is nog maar het begin

De actie van gisteren was nog maar de eerste in een serie van geplande demonstraties. Op 24 maart demonstreren scholieren opnieuw in de March of Our Lives in Washington DC, waar het Amerikaanse Congres gevestigd is, het hart van de Amerikaanse wetgeving. De mensen in dit gebouw zijn degene die de scholieren met hun acties willen bereiken.

We are power. We are change. #NationalWalkoutDay #NationalSchoolWalkout pic.twitter.com/WIzEyeYqCE

— National School Walkout (@schoolwalkoutUS) March 15, 2018

Een maand later, op 20 april, zullen Amerikaanse scholieren weer hun klas verlaten. Ditmaal om de Columbine schietpartij te herdenken, negentien jaar geleden. In deze schietpartij schoten twee studenten twaalf mede-studenten en een leraar dood.

Niet van plan om te stoppen

‘Columbine’ is in Amerika inmiddels een begrip. Veel van de scholieren die mee doen aan de protesten waren zelf nog niet eens geboren ten tijde van Columbine. “Mass shootings zijn de orde van de dag, ik ken niet anders,” vertelt Kari Gottfried, een zeventienjarige scholier.  De schietpartijen komen zo vaak voor, dat het bijna lijkt alsof het bij het leven hoort, maar de jongeren vertikken het om dit te accepteren.

Be The Change ! #Nationalwalkoutday pic.twitter.com/5pnhlbJBmj

— Renzo❕ (@alwayslorenzo) March 15, 2018

Ze willen dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze serieus genomen worden. En mocht het zo zijn dat dit niet gebeurt, gaan ze nog niet bij de pakken neer zitten. Ze zijn namelijk slim genoeg om te zien dat ze ooit zelf wellicht op de beslissende posities terecht komen.

Volgens McNaboe zijn ze pas net begonnen: “Kijk hoeveel tijd we nog hebben om te pleiten voor verandering, en om die verandering door te voeren,” zegt McNaboe. “Wij zullen nog lang niet stoppen.”

Wij hebben grote bewondering voor deze jongeren die op deze manier opkomen voor waar zij in geloven. En zijn heel benieuwd wat ze gaan bereiken.

Lees hier onder meer over de #NationalWalkoutDay.