Antonia Brico; de Nederlands-Amerikaanse vrouw die alles op alles zet om haar droom waar te maken. En met succes. Ze wordt de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld. Haar verhaal werd verfilmd en is vanaf eind januari in 5000(!) bioscopen in China te bewonderen…

De Nederlandse Antonia Brico was de eerste vrouwelijke dirigent ooit

De Dirigent wordt in Nederland in 2018 uitgebracht. In zo'n honderd bioscopen verschijnt het verhaal op het witte doek. De recensies zijn wisselend. "Je hoopt dat dat allemaal laaiend enthousiast is, maar er waren wat kritische noten", vertelt regisseur en scenarioschrijver Maria Peters.

Haar levenswerk

Het verhaal is voor haar in de afgelopen tien jaar een soort levenswerk geworden en de Chinese aankoop is de bekroning van haar werk. "Wij vielen bijna flauw van het nieuws." Op oudejaarsdag hoort Maria dat de film in vijfduizend Chinese bioscopen zal worden vertoond. Bijzonder, buitenlandse films zijn namelijk zeldzaam in China.

Lees ook:

Dat zaken doen met een land waar je de taal niet van spreekt soms ingewikkeld kan zijn, blijkt maar weer als Maria wordt gevraagd een boodschap in te spreken voor het Chinese publiek. "Ik heb er heel lang over gedaan om die woorden uit mijn mond te krijgen." Wat ze precies heeft gezegd, weet ze eigenlijk niet. "Dat hadden ze er niet bij verteld. Het was de slogan die zij gebruiken voor de film." Vermoedelijk iets met doorzetten, denkt ze. Wat blijkt? In de boodschap zegt Maria dat ze er naar uitkijkt weer samen uit te gaan.

'Slagen in het leven'

Terug naar het verhaal, waarom spreekt juist deze film zo aan in China? Volgens Maria heeft dat waarschijnlijk te maken met de opdracht die Chinezen bij hun geboorte meekrijgen; de opdracht om te slagen in het leven. "Dit is een verhaal van een vrouw die koste wat het kost doorzet om haar droom waar te maken, om te slagen. Misschien is dat wat de Chinese volksmentaliteit is en dat dat is wat ze gewoon aanspreekt."

Trailer The Conductor

Droom najagen

"Antonia Brico is een Nederlandse vrouw, die wij helaas een beetje zijn vergeten', vertelt actrice Christanne de Bruijn, die de rol van Brico vertolkt. "Zij is in 1902 geboren en op haar vijfde naar Amerika geëmigreerd." Brico werd geboren in Nederland - haar moeder is dan ongehuwd en zwanger. Ze wordt verstoten door haar familie en Antonia komt bij het gezin Wolthuis terecht. "Haar grote passie was muziek. Haar leven lang heeft ze keihard moeten vechten, moeten smeken, om in een wereld die door mannen gedomineerd werd haar plek op te eisen."

Brico blijft doorzetten en jaagt haar droom om dirigent te worden na. Ze groeit op in Californië, onder de vleugels van een niet-liefhebbende pleegmoeder. Als remedie tegen nagelbijten wordt Antonia naar pianoles gestuurd. Ze raakt verknocht aan de muziek en wordt in 1927 aangenomen voor de Rijksacademie voor muziek in Berlijn; dé dirigentenopleiding. Het is 1930 als Brico als eerste vrouwelijke dirigent ooit het Berliner Philharmoniker leidt. De rest van haar leven geeft ze les en treedt ze op als gastdirigent. Maar de structurele leiding van de grootste orkesten op aarde, krijgt ze nooit volledig onder haar hoede. 

Vergeten vrouwen

Actrice Christanne hoopt dat Antonia Brico met de film als een soort rolmodel gezien wordt. "Omdat er in de geschiedenis veel vrouwen in de vergetelheid zijn geraakt, die hele grote dingen hebben bereikt. Daar is Antonia Brico er absoluut een van. Ik hoop heel erg dat zij daar - voor jonge meisjes en voor iedereen die er iets aan heeft - een voorbeeld kan zijn."

Vanaf 22 januari gaat het dan echt gebeuren en verschijnen de Nederlandse acteurs op het Chinese witte doek. Ook voor acteur Gijs Scholten van Aschat is het een primeur. "Dan word je ook nog in het Mandarijns nagesynchroniseerd, ik ben benieuwd hoe het in het Chinees klinkt."

Bekijk hier het gesprek