Malala zet zich onuitputtelijk in voor het recht op onderwijs voor meisjes overal ter wereld. En dat heeft ze niet van een vreemde. Haar vader strijd al decennialang tegen patriarchaat.
De Pakistaanse Malala Yousafzai werd wereldwijd bekend nadat de Taliban een aanslag pleegde op de jonge hemelbestormer. Als het aan Malala ligt, hebben alle meisjes recht op onderwijs en gelijke kansen. En dat onuitputtelijke streven werd in 2014 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede.
Nu blijkt dat Malala haar activisme niet van een vreemde heeft. Al decennialang strijdt haar vader Ziauddin Yousafzai tegen het patriarchaat en voor het recht op onderwijs, óók voor vrouwen. Begin deze maand publiceerde hij zijn boek ‘Let her fly’ over zijn strijd voor gelijke kansen en het leven voor - en na - de aanslag op Malala. De Ierse website The Journal sprak met hem.
Tegen het patriarchaat
Toen zijn thuisland nog een patriarchaat was, mochten vrouwen niet naar school of buitenshuis werken. De rol en vrijheden van vrouwen werden niet erkend. Ze werden zelfs niet opgenomen in de familiestamboom. Voor Ziauddin onbegrijpelijk, want waarom zouden zijn zussen minder rechten hebben dan hij?
Toen hij trouwde, besloot Ziauddin daarom afstand te doen van de patriarchale cultuur en zijn vrouw en dochter niet te onderwerpen aan deze regels. Malala werd de eerste vrouw die werd toegevoegd aan de stamboom van de familie Ziauddin. Andere familieleden waren geschokt door zijn vooruitstrevende gedrag, maar keerde langzaam bij. "Ik heb in mijn leven veel mensen op een positieve manier zien veranderen", zegt Ziauddin.
Ziauddin als onderwijzer
Volgens Ziauddin is Pakistan in de afgelopen jaren enorm veranderd. "30 jaar geleden - toen ik nog een schooljongen was - waren er geen meisjes te bekennen in de klas en collegebanken. Geen van mijn vijf zussen ging destijds naar school. Inmiddels zijn er honderden meisjes die wél naar school gaan in het dorp waar ik oorspronkelijk vandaan kom," zegt hij.
En deze ontwikkelingen zijn hem veel waard. Toen hij leraar werd en zijn eigen school opende, gaf hij onderwijs aan zowel jongens als meisjes. In zijn boek vertelt Ziauddin onder andere verhalen over hoe hij de bezorgde Malala als kind aanmoedigde om straatkinderen met weinig kansen gratis naar zijn school te brengen. "Ze heeft enorm veel empathie en een groot hart”, zegt hij vol trots.
Onderwijs sleutel tot verbetering gendergelijkheid
Ziauddin gelooft dat onderwijs de sleutel is tot de verbetering van gendergelijkheid. “Onderwijs is het belangrijkste recht en het belangrijkste wat je kinderen kan geven. Door middel van onderwijs kan je de potentie van mensen zien. Dit is de reden waarom Malala en ik de hele wereld rondreizen om mensen hier bewust van te maken.”
Als kind werd hij gepest omdat hij stotterde en er anders uitzag. Dankzij zijn docent veranderde dat. De leraar nam de goede antwoorden van Ziauddin als voorbeeld en liet het aan andere leerlingen zien. "Ik besefte dat onderwijs me sterker maakte. Ook al heb ik een grote neus, een donkere huidskleur en kom ik af en toe moeilijk uit mijn woorden, het vormt allemaal geen belemmering voor succes.”
"Waar ik nu mee bezig ben, noem ik positieve wraak," zegt hij met een glimlach tijdens het gesprek met The Journal. Ziauddin heeft geleerd om niet terug te slaan: “Als iemand mij mishandelt, zal ik hen niet ook pijn doen. Als ik op een of andere manier wordt aangespoord, benadeeld of gepest, zal ik anderen niet hetzelfde aandoen. Ik zal hier vredig tegen vechten en me met volle overgave blijven verzetten tegen genderongelijkheid."
Malala’s activisme krachtiger dan bommen
In 2012 werd Malala volgens haar vader ‘het directe slachtoffer van de Talibanisering’. “Maar”, vervolgt hij, “ ze besloot geen slachtoffer te blijven. Haar stem is krachtiger dan bommen”. Toch had de aanslag veel impact op de familie. Ze verhuisden naar Birmingham en inmiddels studeert Malala aan de universiteit van Oxford.
De aanslag heeft haar niet doen afschrikken. “Nog dagelijks strijd Malala voor het recht op onderwijs voor alle 130 miljoen meisjes ter wereld en vraagt ze wereldleiders om meer in onderwijs te investeren”, zegt de trotse Ziauddin.
Benieuwd naar het volledige interview van de Ierse website The Journal? Lees het hieronder!