“Ik kan een usb-kabel om mijn nek dragen en het ziet er cool uit.” Deze Braziliaanse modellen uit één van de grootste achterbuurten in Rio schrijven hun eigen moderegels. En dat is het kijken waard!

Foto: Screenshot ‘Rio’s Different Face of Fashion’

Jacarezinho is één van de grootste achterbuurten (ook wel favela’s genoemd) van Rio de Janeiro. “De meeste mensen denken meteen aan gevaar, geweld, rotzooi en armoede wanneer ik vertel dat ik hier vandaan kom,” vertelt Natalia Sant’Anna aan the Atlantic. “Natuurlijk gebeuren er slechte dingen, maar er ontstaan hier ook veel moois. Het is een magische wereld.”

De modewereld krijgt een nieuw gezicht

Een van die mooie dingen is het modellenbureau Jacaré Moda. Sant’Anna staat als model ingeschreven bij dit bijzondere bureau in het hartje van de favela’s. De korte film ‘Rio’s Different Face of Fashion’ van Geoff Levy laat zien hoe de modellen van Jacaré Moda hun creativiteit gebruiken om de modewereld naar hun hand te zetten. Het resultaat is meer dan de moeite waard!

Brazilië heeft natuurlijk talloze beroemde modellen voortgebracht zoals Gisele Bündchen, Adriana Lima en Alessandra Ambrosio. Jacaré Moda probeert zich in deze competitieve wereld te onderscheiden door middel van één duidelijke missie: de stem van outsiders laten gelden in de modewereld. En while they’re at it wilen ze ook meteen een einde maken aan alle vooroordelen over buurten zoals Jacarezinho.

De kracht van de favela’s

“Meestal word je niet eens voor een casting gevraagd als ze weten dat je uit een slechte buurt komt,” zegt Caio Guimaraes over het gebrek aan kansen voor modellen zoals hij. En dat vindt hij zonde want “mensen uit de favela’s zijn mensen met talent.”

Foto: Screenshot ‘Rio’s Different Face of Fashion’

Sant’Anna ziet ook de voordelen in haar achtergrond: “Ik heb iets wat andere modellen niet hebben. Ik ben meer dan een portfolio met maten.” Volgens haar is het belangrijk dat modellen zich niet aanpassen aan een onrealistisch ideaalbeeld: “Mode moet je helpen om jezelf te accepteren, in plaats van je te forceren om iemand anders te worden.”

Van weinig toch iets moois maken

De modellen van Jacaré Moda komen vaak van niets. En dat heeft ze juist geleerd om vindingrijk te zijn. “Je kan een usb-kabel om je nek dragen, en je ziet er cool uit,” zegt Guimaraes over hoe hij naar mode kijkt. “Zelfs als het voor andere rotzooi is, kun je er nog wat mee.”
En dit is precies wat je in de favela’s leert volgens Sant’Anna: “We hebben er een woord voor hier ‘gambiarra’: make it work with what you got.

Foto: Screenshot ‘Rio’s Different Face of Fashion’

Model Camila Reis vat het goed samen: “We zijn verschillende mensen met allemaal een ander verhaal. Maar we hebben één ding gemeen: we verzetten ons tegen het heersende schoonheidsideaal.”

Wij zijn zeker geïnspireerd door de mooie beelden van de modellen uit Jacarezinho. Ben je benieuwd naar het artikel? Lees het via de link hieronder.