Deze vrouwen vermomden zich als man zodat ze in de Amerikaanse Burgeroorlog konden vechten. Het gevaar om ontdekt te worden weerhield ze er niet van om te vechten waarvoor ze in geloofden. Timeline vertelt hun verhaal.

Frances Clayton in uniform en in jurk

Stel, het is 1862. Je bent vrouw en wordt aan het werk gezet tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Wat zou je dan aan het doen zijn? Gewonde soldaten verzorgen, een lekkere maaltijd koken of misschien zelfs als spion op pad. Allemaal dingen waarvoor vrouwen in die tijd meegingen met de troepen. Het zijn ook de dingen die volgens de geschiedenisboeken door vrouwen werden gedaan.

Dat is niet het hele verhaal

Maar dat er ook veel vrouwen meevochten als soldaat, dat is minder bekend. Vermomd als man - dat dan weer wel, want vrouwen mochten het leger niet in -  maar toch. Van zeker 400 vrouwen is bekend dat ze daadwerkelijk hebben meegestreden, maar onderzoekers denken dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Want grote kans dat veel vrouwen die hebben meegestreden, nooit zijn ontmaskerd. Daar hadden ze namelijk geen baat bij. Dan zouden ze alleen maar naar huis worden gestuurd.

Ieder had zijn reden

Iedere vrouw had haar eigen reden om mee te vechten. Sommigen pakten de wapens op om samen met hun man of familie te zijn, terwijl anderen het puur deden vanuit een motivatie om deel uit te maken van de strijd. Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hadden is dat ze zich niets aantrokken van wat de maatschappij in die tijd van vrouwen verwachtte. En van deze badass dames bestaan gelukkig ook foto’s, compleet in stoer uniform.

Frances Clalin
Frances Clayton
Frances Hook

De vrouwen waarvan we inmiddels weten dat ze zich in de strijd mengden, waren voornamelijk wit. Maar volgens onderzoekers is er zeker ook een groot aantal Afro-Amerikaanse vrouwen die meevochten. Deze vrouwen hadden nog een extra reden om zich geroepen te voelen om mee te doen, namelijk het bevrijden van de slaven in de zuidelijke staten.

Vechten tegen de slavernij

Eén van deze vrouwen was Maria Lewis. Ze was geboren in slavernij in het zuiden maar wist op 17-jarige leeftijd naar het noorden te ontsnappen. Onder het alias George Harris vocht ze mee en wist ze zich voor lange tijd voor te doen als man. Volgens Julia Wilbur, een kennis, was het leger een manier voor Lewis om vrij te zijn, maar had ze niet zoveel met vechten. Maar hoe langer ze als militair door het leven ging, hoe leuker ze het vond. En al gauw wilde ze niet anders meer.

Toen de oorlog tot een einde kwam, moest Lewis echter - net als alle andere vrouwen - weer terug naar huis, terug naar ‘een vrouwenleven’. Maar de prachtige foto’s van deze badass vrouwen herinneren ons aan hun lef. En zo zijn ze nog steeds niet vergeten.