Ontmoet de internetstrijders. Mensen die bloedfanatiek continu reacties onder berichten op het wereldwijde web plaatsen. Documentairemaker Kyrre Lien was benieuwd naar deze comment-krijgers en maakte een geweldige documentairereeks over hun levens.

Trollen, worden ze vaak genoemd: de mensen die een groot deel van hun leven doorbrengen in verhitte discussies online. Op sociale media, in commentsecties van media en in chatrooms. Ze geven daar hun ongezouten mening over onderwerpen zoals islam en immigratie, maar ook over klimaat en beroemdheden. Lien reisde de hele wereld over - van Libanon tot Rusland - om deze fanatiekelingen te portretteren in hun eigen omgeving en meer te weten te komen over waarom ze zo ver gaan in hun online uitlatingen.
In het echt zijn ze anders
Neem bijvoorbeeld Sina uit Noorwegen. Ze gelooft in de doodstraf, en is ervan overtuigd dat de islam een verderfelijke ideologie is, gelijk aan het nazisme. Ze vindt dat Noorwegen geen één vluchteling meer binnen moet laten. En dat schuift ze niet onder stoelen of banken. Sterker nog, ze verkondigt het elke dag op Facebook en Twitter. Maar wat blijkt uit de documentaire? Wanneer je haar in het echt ontmoet, is ze minder stellig.

Dat zie je bijvoorbeeld als de documentairemaker bij haar thuis op de bank een gesprek met haar en haar vriend heeft. Haar vriend zegt: “Maar ik ben ook een vluchteling.” Waarop Sina antwoordt: “Ja, maar jij bent geen terrorist.” In die ontmoeting is er ineens ruimte voor een lichte nuance en menselijkheid. En dat maakt deze serie zo interessant.
Iedereen is op zijn eigen queste
En zo hebben alle mensen die Kiel volgt een persoonlijke online kruistocht. En dat kan echt van alles zijn. Je ontmoet de moslimfeminist Sofia, maar ook Alexandra die als de dood is dat de LHBT-gemeenschap Rusland over gaat nemen. Of Roger, die vindt dat kinderen van verschillende achtergronden niet op dezelfde school zouden moeten zitten, maar hij vindt zichzelf geen racist.

Wat moeten we hiermee?
In een tijd waarin iedereen alles kan roepen en de polarisatie binnen de samenleving - en op sociale media - alleen maar lijkt toe te nemen, roept een documentairereeks als deze belangrijke vragen op. Hoe is het zover gekomen dat mensen het internet gebruiken om te bedreigen, beledigen en de vrijheid van meningsuiting tot het maximale te benutten? En hoe kunnen we daar het best mee omgaan? Neem zelf een kijkje.