Twee op de vijf mensen slaapt tijdens de huidige crisis slechter dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek van King's College London, gehouden onder ruim tweeduizend personen in Groot-Brittannië. Het meest opvallende resultaat: we dromen buitengewoon veel over insecten. En dat is niet zonder reden. The Guardian legt je haarfijn uit hoe het zit.

Insecten

Stress en angstgevoelens

Het leven tijdens de coronacrisis, met een bijbehorend geïsoleerd bestaan, leidt bij veel mensen tot stress en angstgevoelens. Daardoor wordt het slaapritme verstoord en slapen we minder goed dan in een situatie zónder pandemie. 

Lees ook

Dromen we meer, of lijkt dat maar zo? 

Die slaapritmeverstoringen brengen een nieuw fenomeen met zich mee: 'Pandemic Dreams'. Oftewel, dromen gerelateerd aan de pandemie. Hoe zien die dromen eruit? Daar weet evolutionair klinisch psycholoog Deirde Barrett alles van. In tijden van deze crisis lijkt het alsof we meer dromen dan normaal. De realiteit ligt anders: we onthouden onze dromen beter. Dat komt omdat we onrustiger slapen. Die onrustige slaap zorgt ervoor dat je vaker wakker bent, waardoor je je dromen beter kunt herinneren, aldus Barrett.

Door mindere kwaliteit van slaap, staan dromer dichter op je netvlies

Andere slaaptijden

Daarnaast zijn mensen nu minder gebonden aan vaste slaaptijden, omdat bijna iedereen thuiswerkt. We liggen meer in bed dan gebruikelijk, maar door de hogere mate van stress zijn deze langere rustmomenten minder diep. Ook dat heeft als gevolg dat je dénkt dat je meer droomt, maar eigenlijk staan door mindere kwaliteit van slaap dromen dichter op je netvlies. 

Het leven binnen vier muren 

Een andere reden voor hevige en gekke dromen kan zijn dat het leven voor velen momenteel een stuk beperkter is. Veel mensen leven binnen vier muren. De beperkte levensstijl zorgt ervoor dat gedurende onze REM slaap -de fase waarin we dromen- oude herinneringen en gevoelens komen bovendrijven. Deze weggestopte herinneringen of gevoelens dienen zich aan wanneer je slaapt, als een droom. Dit vertaalt zich in beelden die je zelf niet meteen kunt plaatsen, maar die in het onderbewuste nog verwerkt moeten worden. In rustigere periodes maken je hersenen daar tijd en ruimte voor.

Vreemde visualisaties: van insect tot vloedgolf

Dan even terug naar de gekke visualisaties in dromen die veel mensen nu ervaren. Hoe kan het dat je ineens droomt van insecten die je bekruipen, of wervelwinden en overstromingen die je overvallen? Barrett heeft na verschillende crisissituaties onderzoek gedaan naar dromen. Zoals hierboven uitgelegd, worden normaal gesproken in dromen herinneringen, stress-gevoelens of emoties gevisualiseerd. Een crisis laat zich alleen nét op een andere manier verwerken.

We weten dat het er is, maar we kunnen het gevaar niet letterlijk zien

Een onzichtbaar gevaar

Een pandemie is namelijk een niet-zichtbaar gevaar. We weten dat het er is, maar we kunnen het gevaar niet letterlijk zien. Daardoor wordt je brein aan het werk gezet. Je creëert bepaalde metaforen in de hersenen die worden gekoppeld aan de dreiging van deze pandemie. Tijdens het dromen wordt de onzichtbare, stress-opwekkende dreiging verwerkt. Omdat er in je hoofd geen letterlijk plaatje bestaat van een pandemie, vertaalt je brein dit naar bijvoorbeeld een insect. Best logisch, eigenlijk. 

Mocht je vannacht weer worden overvallen door nachtmerries inclusief spinnen, mieren of andere kruipdieren, dan weet je nu waar dat vandaan komt. Je bent in ieder geval niet de enige die ineens droomt over beestjes in bed of oorwurmen die om je heen krioelen.