Acteur en muzikant Bilal Wahib en acteur Oussama Ahammoud zijn in opspraak geraakt, nadat ze een minderjarige jongen ertoe hebben aangezet zijn geslachtsdeel te laten zien in een livestream. "Dat werd heel lacherig gedaan, heel respectloos. En duizenden mensen keken mee", legt journalist Charisa Chotoe uit tijdens een speciale debatavond van Propaganda. Niet veel later ging het opgenomen moment viral.

"Er werd heel lacherig gedaan, heel respectloos"

Sara Dekker, deskundige traumaverwerking, zit aan tafel bij Propaganda. Ze laat weten erg geschrokken te zijn van de beelden. "Ik vind het verschrikkelijk dat zoiets gebeurt, en ook nog voor zo’n groot publiek. Mijn maag draaide echt om. Vooral die reacties van de acteurs: het lachen en niet nadenken wat het met de persoon doet", vertelt ze.

Hold up... Bilal Wahib en Oussama Ahammoud hebben zojuist een minderjarige gevraagd/zodanig gemanipuleerd dat hij zijn geslachtsdeel liet zien?! What the fuck. WHAT THE FUCK. pic.twitter.com/K0aYIDrsHv

— Charisa Chotoe (@charisatalks) March 23, 2021

Het grotere plaatje

Maar, geeft ze duidelijk aan: dit soort situaties gebeuren aan de lopende band. "Waarom moet het eerst gebeuren bij twee acteurs voordat we ons beseffen hoe groot dit probleem eigenlijk is? Het is zo verwoestend voor jongens en meisjes die dit meemaken. De gevolgen zijn zo langdurig."

Het niet voor niets dat Sara aan tafel zit. Op jonge leeftijd werd ze zelf slachtoffer van seksueel geweld. "De politie had totaal geen inlevingsvermogen voor wat ik net had meegemaakt. Ze vroegen me gelijk of ik de gebeurtenis tot in detail kon beschrijven", vertelde ze eerder aan LINDA. Ze besloot een plek te creëren voor voorlichting en verwerking van seksueel geweld. 

Nadat het nieuws rondom de twee acteurs naar buiten komt, loopt de inbox van Instagrampagina en organisatie The Phoenix Sisters vol, vertelt ze bij Propaganda. "Het was echt chaos. 'Oké, het gebeurt niet alleen bij ons' lieten meiden in de DM weten. Het gebeurt ook bij jongens onderling. En nu ook zo publiekelijk." Fijn dat er nu aandacht is voor seksuele misbruik en intimidatie, vertelt Sara. Maar daarnaast voelt het ook dubbel, vervolgt ze. "Zij hebben destijds lang niet dezelfde aandacht gekregen toen het hen overkwam."

Moet je hem aandacht geven?

"Dit is natuurlijk dagelijks aan de hand, op veel kleinere schaal", voegt journalist en programmamaker Charisa Chotoe toe. "Er wordt niet genoeg over gepraat. In aflevering drie van Propaganda hebben we het over een haatinfluencer - dan vraag je je bijvoorbeeld ook af; moet je hem aandacht geven? Ja, uiteraard, want er wordt te weinig over gepraat. Er gebeuren heel veel dingen, waarvan ouders - volwassenen - niet afweten."

Lees ook:

"Er komt nu heel veel steun vanuit jongeren", vertelt Sara die daarmee doelt op de steunbetuigingen aan de minderjarige jongen. "En dat is terecht, hè. Wat hij heeft meegemaakt is echt verschrikkelijk." Maar het is ook dubbel. "Al die meiden en jongens die dit al jarenlang meemaken, krijgen niet dezelfde soort steun. Tegen hen is gezegd: het is 2021 - je weet toch dat je geen blootfoto’s moet sturen?"

Filmpje voor #bilal en #oussama pic.twitter.com/IGhZ4QY12E

— Abbie Chalgoum (@Abbie1979) March 24, 2021

Steunbetuigingen 

"Terwijl zij precies hetzelfde hebben meegemaakt als deze jongen. Onder druk, maar dan een-op-een. Door manipulatie, door omkoping met spullen, dan gebeurt er precies hetzelfde. Tegen hen wordt niet gezegd: we gaan jou lieve berichten sturen, we steunen jou, we staan er voor jou. Nee, zij lopen het risico om afgestoten te worden door hun familie, door de community. Wat weer leidt tot meer, en grotere problemen."

Is er een oplossing? En welke rol speelt de journalistiek als het gaat om de berichtgeving? Charisa Chotoe, Sara Dekker en Ouassima Tajmout, presentator bij FunX, gingen daarover met elkaar in gesprek (vanaf minuut 57).