Groot-Brittannië is flink afhankelijk van importproducten, laat dit onderzoek van City University’s Centre for Food Policy zien. Zó afhankelijk zelfs, dat ze het nog geen een jaar zouden volhouden, schrijft The Independent. Was die Brexit dan toch niet zo’n goed idee? The New Farmers Union maakt zich in ieder geval grote zorgen…

Sainsbury's, London, United Kingdom

Hoe zit het precies? 

In 1980 bestond 80 procent van de voedselconsumptie nog uit voedsel van eigen bodem. Dat percentage is in de afgelopen jaren flink gezakt: inmiddels vindt nog maar 64 procent van de voeding haar herkomst in het land zelf. 

Het gaat nog verder… 

Als je kijkt naar de groente- en fruitconsumptie, dan zijn de zorgen nog veel groter voor onze overzeese westerburen. Uit onderzoek van City University’s Centre for Food Policy blijkt dat bijna de helft van alle groentes wordt geïmporteerd, namelijk 47 procent. Wat fruit betreft wordt bijna alles geïmporteerd dat in de supermarkten beland: 93 procent is afkomstig vanuit het buitenland. Met voltooiing van de Brexit in januari 2021 belooft dat weinig goeds… Mocht er een punt komen waarop de Britten volledig afhankelijk zijn van de eigen voedselvoorraden, dan zijn zou in augustus 2021 de voedselvoorraad al op zijn, schrijft The Independent.

Lees ook:

Volgens professor Tim Lang, die meewerkte aan het onderzoek wijst de ‘Britse imperium-houding’ aan als (mede)oorzaak. "Een land met een lage zelfvoorzienendheid neemt grote risico's bij iedere vorm van (geo)politieke spanning. Momenteel ervaren we wereldwijd grote druk als het gaat over voedsel, klimaat en landgebruik. Groot-Brittanie doet alsof ze een enorm imperium tot hun beschikking hebben, en dat andere landen hen wel zullen voeden, maar dat is niet zo.” 

A perfect storm 

Minette Batters, voorzitter van The National Farmers' Union benadrukt de extra problemen die om de hoek komen kijken met de komst van het coronavirus. 'A perfect storm', noemt ze de huidige omstandigheden: "We willen de overheid ervan overtuigen dat voedsel een hogere prioriteit moet krijgen."

Of dat zal lukken is de vraag, en of het allemaal zo'n vaart zal lopen is een tweede, maar het is wel belangrijk om ons in ieder geval bewust te zijn van de herkomst van het voedsel. Kleine reminder: voedselvoorraden komen niet uit de lucht vallen en die kiwi’s in de fruitschaal groeien niet bij je buurman in de achtertuin.