Steeds meer jongeren - of zelfs kinderen - lopen op straat met steekwapens. Erdinç Acar werd slachtoffer van een steekpartij. Aanleiding? Eten dat werd gestolen uit de box van zijn scooter. Waar stopt dit? "Een messenverbod gaat echt niet helpen'', zegt journalist Danny Ghosen.
(Aan tafel: Burgemeester van Zaanstad Jan Hamming, journalist Danny Ghosen, slachtoffer van een steekpartij Erdinç Acar en ex-top 600 crimineel Younes Finani.)
De angel
Zaanstad is een van de plekken die centraal staat bij dit soort voorvallen. Na veel grote incidenten is daar de knoop doorgehakt: wanneer jongeren daar met een mes op zak worden gepakt, hangt hen een boete van 2500 euro boven het hoofd. "We hebben dit jaar al 140 incidenten gezien waarbij jongeren werden aangetroffen met messen op zak, waaronder een aantal grote incidenten", vertelt burgemeester Jan Hamming.
Het dragen van wapens en messen is steeds vaker gemeengoed
Wijd verspreid
Volgens de burgemeester gaat het om een brede groep in de samenleving waar zorgen over bestaan. "Dit is niet alleen een kleine groep rotzakken. Het wordt steeds breder en wijder verspreid onder de jeugd dat het dragen van wapens en messen gemeengoed is. Ik zeg jongeren, maar het zijn eigenlijk kinderen. Het zijn kinderen van elf, twaalf jaar, die de politie aantreft met wapens. Die steekpartij begin dit jaar was door jongens van twaalf, dertien jaar. Ze hadden net een uurtje eerder een mes gekocht bij een winkelketen. Daarvan zei de politie: 'dat is toch onmogelijk, dat dat gebeurt?'"
Dankzij zijn programma 'Danny op straat', weet de journalist al lange tijd wat er zich buiten voordoet. "Dit speelt al zo lang. En als er weer een incident is dan zien we Grapperhaus op tv roepen: het wordt tijd voor actie. Het is echt al lang twaalf uur geweest. Er wordt alleen maar gepraat, gepraat, gepraat."
Ik had niet verwacht dat ze me zouden steken
Neergestoken om een broodje
Erdinç Acar werd slachtoffer van een steekpartij. Waar de ophef initieel mee begon? Een broodje döner en een kapsalon. "Ze steken hem neer voor een broodje. Kun je nagaan hoe ver ze bereid zijn om te gaan en wat het leven dan eigenlijk betekent voor dit soort jongens."
Onverwacht en overdonderd
"Ik had niet verwacht dat ze me zouden steken of dat ze een mes zouden hebben", vertelt Erdinç Acar. "Ik heb ook niet kunnen zien of ze een mes zouden hebben, of niet." Precies die dag dat Erdinç werd overvallen, besloot Zaanstad het messenverbod in te voeren.. "We hebben een last onder dwangsom van tweeënhalf duizend euro ingevoerd", vertelt burgemeester Hamming. "Als je wordt aangetroffen op straat met een mes zullen de ouders dat moeten betalen. Je ziet dat hier een beweging nodig is en ik hoop dat die vandaag nationaal begint."
Ik ben radeloos. Mijn kind is betrapt met een mes
Het is de vraag of de boetes het probleem zullen oplossen, benadrukt Danny. "Ik heb ouders gesproken die zeggen: Ik ben radeloos. Mijn kind is betrapt met een mes, ik heb hem gefouilleerd elke keer dat hij naar buiten gaat. Maar sommige kinderen zijn hartstikke slim, die verstoppen het mes gewoon buiten in de tuin. Wat doe je dan als ouder?"
Younes Finani stond zelf op de top 600 lijst. Als ex-crimineel kent ook hij de straat. "Een hele hoge boete... Ik denk dat het niet voldoende is." Danny sluit zich daarbij aan, het levert juist een kettingreactie op. "Die jongens gaan dus weer een mes gebruiken om te beroven, zodat ouders de boete kunnen betalen." Daar sluit Younes zich bij aan.
"Je laat de ouders de boete betalen, dan duw je ze eigenlijk nog verder de shit in. Terwijl de echte praktische hulp, de ondersteuning die de jongens nodig hebben, ontbreekt. De intentie is goed. De ideeën zijn er, maar na de uitvoering die laat op zich wachten. Als er echt iets moet gebeuren, dan moet een vuurwapen gelijk staan aan een mes."
Naar de Blokker voor een mes
Groepsdruk, onzekerheid en de angst dat ze zonder mes niet voor zichzelf op kunnen komen. Daar ligt het echte probleem, denken Danny en Younes. "Heb je geen mes bij je, dan ben je niet zo 'cool'. Zo’n mesverbod gaat echt niet helpen. Want die jongeren gaan gewoon naar de Blokker of naar de Action en kopen daar een mes. Als dat niet lukt, dan zullen ze een schroevendraaier meenemen. Als dat niet lukt, dan gaan ze naar de bouwmarkt en een stanleymes halen. Of thuis een mes meenemen. Of je huurt iemand in die wat ouder is, die geef je een tientje en die gaat een mes voor je halen. Dus dat is niet de oplossing."
Benieuwd naar het hele gesprek? Kijk het hieronder terug.