"Toen er actie werd geroepen, werd ik zo overrompeld door het kabaal, de explosies, granaten en de kogels. Ik kon niet meer nadenken", vertelt acteur Gijs Blom, die de hoofdrol speelt in 'De Slag om de Schelde' - een van de duurste Nederlandse films ooit…
Een lugubere veldslag
"Het was een absurde ervaring", vertelt acteur Gijs Blom. Hij kruipt in de huid van Marinus, een Nederlandse jongen die deel uitmaakt van de Waffen SS. Op het moment dat we hem voor het eerst zien in de film, twijfelt Marinus of hij wel aan de juiste kant staat. "Ik heb heel veel research gedaan over hoe dat voelt", van boeken tot documentaires; alles om helemaal in het verhaal te zitten.
"Allereerst moest ik los komen van mijn eigen oordeel. Ik heb nooit over de NSB geleerd of gelezen zonder dat er een oordeel bij zat. Van mezelf of van een onderwijzer. Dan moet je opnieuw gaan kijken en loskomen van je eigen oordeel. En te begrijpen dat dit een logisch gevolg is geweest voor Marinus. Dat hij ervan overtuigd was het juiste te doen", zegt Gijs tegen Annefleur, redacteur bij M.
Het draait allemaal om die ene veldslag in Zeeland (1944). Een cruciaal moment in de Tweede Wereldoorlog, dat grotendeels onbekend bleef. Vreemd is het wel, want deze slag ging de boeken in als de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de oorlog. Maar daar komt nu verandering in.
Spectaculaire scènes
Een ding is duidelijk als je de trailer hebt gekeken; aan special effects geen gebrek. "Daar is heel erg mee uitgepakt", vertelt Gijs. "Wij hadden een plek nodig die we totaal in de hens konden steken en op konden blazen. Nou, dat kon in Litouwen." En dat was beste heftig, vertelt de acteur. "Ik kon mijn eigen gedachten niet meer horen. Je wordt gewoon in een hel gestort en je ziet je er maar uit te redden op het moment dat er actie wordt geroepen. Zo'n explosie kwam en dan dacht je 'was dit het' en dan kwam er een berg as en gruis. Daarna kon je 20 seconden niet ademen. En niks zien, en je niet bewegen door de schok van het geluid. Dus het was heel realistisch en ik voelde echt de paniek omdat het zo overweldigend is."
"Ik dacht eerst ik heb te weinig training gehad om iets te kunnen met dat wapen", maar dat bleek later juist goed uit te komen. "Matthijs (de regisseur) zei tegen me: het moet er niet stoer uitzien. Je wil juist de ongelukkigheid en uitputting zien." Flinke spieren waren dus niet nodig. "Al ben ik wel veel gaan sporten voordat we begonnen, om er net wat ongezonder en ondervoed uit te zien."
Ik bleef liever alleen in mijn huisje met mijn NSB-foto's aan de muur
"Op een moment dat ik in een project zit, gaat Gijs weg. Ik verdwijn. Mentaal en fysiek. Dan ben ik alleen maar daarmee bezig. Op het obsessieve af. Het is dat ik niet echt meer met vrienden afspreek, bijna niemand zie, mezelf opsluit, afzonder, serieuzer wordt. De draaiperiode begon in Litouwen, daar zat ik alleen op hotel. Ik ging dan ook niet met de andere acteurs praten op de set, bleef liever alleen in mijn huisje met mijn NSB-foto's aan de muur, haha."
De film draait vanaf 17 december op het witte doek. Wanneer 'De Slag om de Schelde' te zien is op Netflix, is nog onduidelijk.
Benieuwd naar meer over deze film? Kijk dit gesprek terug: