Een Engelse video-journalist van The Guardian maakt met zijn Hongaarse vader een roadtrip door Hongarije. Het doel? Elkaar beter begrijpen. Want hun politieke voorkeur drijft een wig tussen hen. Het eindigt anders dan verwacht.

“Mijn vader heet Janos”, begint John Domokos zijn mini-documentaire. “Hij vluchtte uit communistisch Hongarije in de jaren zeventig, en vond werk als ingenieur in Groot-Brittannië.” Hij trouwde, kreeg kinderen, maar na zijn pensioen wilde hij terug naar zijn vaderland. En in 2009 was het eindelijk zo ver. Twee decennia na het communistische regime omver was geworpen, was hij terug. John: “Het land is op dat moment een zooitje, en dan komt Viktor Orbán aan de macht. Niet lang daarna wordt mijn vader een van de aanhangers van deze nationalistische premier.”

Vader en zoon maken een roadtrip met een politiek tintje

Mocht er niet direct een belletje gaan rinkelen bij de naam ‘Orbán’, hier een paar essentiële feiten waar de Hongaarse politicus om bekendstaat. Orbán is een man die de vrije pers ondermijnd, niet zelden racistische uitspraken doet en zich schuldig maakt aan xenofobie. In internationale media wordt dat hem kwalijk genomen, maar ook in zijn eigen land gaan mensen de straat op om tegen zijn beleid te protesteren.

Een wig tussen vader en zoon

John is zich daar als westerse journalist heel erg van bewust en snapt niet waarom zijn vader een man als Orbán kan steunen. Niet dat zijn vader daarin een eenling is. De Hongaarse premier won de laatste drie verkiezingen met een ruime meerderheid. Maar ondertussen drijft hun meningsverschil een wig tussen vader en zoon. En daar wil John iets aan doen. Hij besluit zijn vader uit te nodigen voor een roadtrip door Hongarije. Om hem beter te kunnen begrijpen, maar ook om  zijn vader de kant van de oppositie te laten inzien.

Lees ook:

Of tenminste, dat hoopt John. Zijn vader is bij aanvang van het project niet van plan zijn gedachten te veranderen, maakt hij duidelijk in de docu. Hij hoopt alleen dat hij door mee te gaan er eindelijk een keer goed over kan praten met zijn zoon. En dat de opvattingen van zijn zoon ‘verruimen’.

Na 25 min. een antwoord

Uiteindelijk wordt de reis een prachtig portret van een vader en zoon die om elkaar geven, en het niet kunnen uitstaan dat ze niet op één lijn zitten. De documentaire duurt maar 25 minuten, maar in die tijd verandert er iets. Na een bezoek aan het gebied waar zijn vader opgroeide, een gesprek met twee leden uit de oppositie, een bezoek aan de burgemeester van de partij van Orbán, gebeurt dit: ze krijgen ruzie. En precies wanneer ze helemaal klaar zijn met elkaar, ze niets liever willen dan naar huis gaan en het er nooit meer over hebben, verandert er iets in hun relatie. En dat tijdens een 150-jaar oud worstenfestival.

Niet dat ze het met elkaar eens worden, of elkaar enigszins begrijpen. Maar er gebeurt iets anders: ze respecteren het feit dat ze anders zijn. Hoe ze tot dat punt komen en wat daarvoor precies nodig was, dat zie je in de bovenstaande documentaire. Wij raden je zeker aan hem even te bekijken.