Dertig miljoen Amerikanen zijn in zes weken hun baan kwijtgeraakt, de economie ligt aan de beademing en met al meer dan 70.000 Amerikaanse doden is het einde van de coronacrisis nog niet in zicht. Toch blijven de beurzen op raadselachtige wijze overeind. Hoe is het mogelijk?

Handelaar in aandelen

In februari stonden de Amerikaanse beurzen op recordhoogtes. Hoger nog dan voor de financiële crisis van 2008. Een maand later katalyseerde de angst voor het coronavirus en de potentiële gevolgen voor de economie een vrije val op de financiële markten. Het kwam zelfs tot een ongekende stilstand van de gehele effectenhandel. Wall Street leek af te stevenen op een ramp.

aandelenmarkt

Kloof is groter dan ooit

Maar niet alleen de beurzen kregen klappen. In zes weken tijd hebben 30 miljoen Amerikanen hun baan verloren. Analisten schatten dat het werkloosheidscijfer de komende maanden verder zal stijgen naar 13, 20 en zelfs misschien wel naar 30% werkloosheid. De daadwerkelijke economie waar miljoenen Amerikanen dagelijks mee te maken hebben hangt een doemscenario boven het hoofd. Maar opmerkelijk genoeg krabbelen de beurzen de laatste weken juist weer op. Natuurlijk staat de beurs niet gelijk aan de economie, kleine bedrijven die nu over de kop gaan, zie je nou eenmaal niet terug in de koersen, maar de kloof tussen financiële markten en economische gegevens is nog nooit zo groot geweest. Hoe komt dat?

Zolang de Fed blijft betalen, maakt Wall Street zich geen zorgen.

Belofte van de centrale bank

De belangrijkste reden volgens insiders is dat de Fed, het Amerikaanse systeem van centrale banken, samen met het congres buitengewone maatregelen heeft getroffen. In korte tijd is er 

een bedrag ter grootte van een derde van het Amerikaanse BBP in de economie gepompt om de markten te ondersteunen. De centrale bank heeft daarnaast nog een reeks maatregelen aangekondigd, zoals het opkopen van zowel bestaande als nieuwe bedrijfsobligaties. Op deze manier krijgen bedrijven geld om te blijven draaien. Hoewel de Fed in de praktijk de buidel nog niet getrokken heeft voor deze bedrijfsobligaties, is de belofte ervan genoeg voor beleggers om vertrouwen te houden in de beurs. ‘Bij een liquiditeitsstroom van deze omvang, doen de (economische red.) basisprincipes er niet zoveel toe’, verklaart Isaac Boltansky, directeur beleidsonderzoek bij het Compass Point Research & Trading aan Vox. 

Man op Wallstreet

Particuliere investeerders redden Boeing

Een voorbeeld van het resultaat van de acties van de Fed is het nieuws van vliegtuigbouwer Boeing. Het luchtvaartbedrijf zei vorige week dat het 25 miljard heeft opgehaald met het aanbieden van obligaties en het daarom geen overheidssteun nodig heeft om overeind te blijven. Het zijn namelijk particuliere investeerders die de obligaties gekocht hebben. Bedrijven als Nike, Visa en Procter & Gamble hebben hetzelfde gedaan. “Als er op de obligatiemarkten zoveel interesse is om te investeren in schulden, is dat een reden om je relatief goed te voelen over dingen”, verklaarde een anonieme medewerker van investeringsbank Goldman Sachs aan Vox.

Lees ook:

Beleggen in aandelen is het enige alternatief

Staatsobligaties bieden niet of nauwelijks rendement. De 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties geven een rendement van 0,06%. Het kopen van aandelen van bedrijven zoals Apple, Amazon, Google en Facebook die ondanks de recessie nog steeds winstgevend zijn, is daarom behoorlijk aantrekkelijk. Een lucratief alternatief voor beleggen in aandelen is er op dit moment gewoon niet. 


Ook in Nederland geen economische malaise op de beurs

Ook in Nederland zijn beleggers in aandelen nog steeds positief. Dat de coronacrisis volgens premier Rutte de moeilijkste periode buiten oorlogstijd is, lijkt niet voor de beurs te gelden. Terwijl 20% van de horecaondernemers in Nederland failliet dreigt te gaan stijgt de AEX-index van 404 punten naar  513 punten. Volgens het Financieel Dagblad heeft de huidige stijging vooral te maken met de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Crisis op korte en lange termijn

De aandelenbeurs kan een indicatie zijn van wat er in de toekomst gaat gebeuren met de economie. In dat geval betekent het, dat investeerders denken dat dingen beter zullen zijn over drie tot zes maanden. Op de lange termijn is het echter nog de vraag of deze situatie houdbaar is. Volgens Gillian Tett, hoofdredacteur van de Financial Times is wat er nu gebeurt op de beurs een test, of dit een korte, of lange termijn crisis is. Want hoewel de Fed bedrijven nu in leven houdt, kan het er niet voor zorgen dat deze levensvatbaar zijn en uiteindelijk hun (obligatie)schulden kunnen afbetalen. Hij geeft Boeing als voorbeeld: “De 25 miljard die ze hebben opgehaald is nu nuttig, maar de toekomst van het bedrijf hangt af van de verkoop van vliegtuigen.”


Zolang FED betaalt maakt Wall Street zich geen zorgen

Voorlopig lijkt er echter nog niks aan de hand. Fed-baas Jerome Powell liet in een persconferentie weten dat de Fed alles zal doen wat in hun macht ligt om de economie te ondersteunen zolang als dat nodig is. En zolang de Fed blijft betalen, maakt Wall Street zich geen zorgen.