De adviezen vliegen je om de oren: brandnetelthee als ontstekingsremmer, kamille om de maag te kalmeren en aloë vera tegen eczeem. De een zweert erbij, de ander wuift het weg en gelooft niet in welke vorm van alternatieve geneeswijzen dan ook. En hoe zit dat nu eigenlijk met honing? Volgens deze artsen zou het beter werken dan sommige medicijnen, schrijft The Guardian.

Honing

Een hoestje, verstopte neus of een zere keel: je oma, opa of buurvrouw heeft vast weleens de helende werking van honing benadrukt. Plus, de hele rits met bijwerkingen die je in de gemiddelde bijsluiter vindt, zijn bij een potje honing niet van toepassing.

Het archief in 

Dat het gebruik van honing bij kinderen met dergelijke klachten werkt, is al eens aangetoond. Maar hoe zit dat bij volwassenen, vroegen wetenschappers van the University of Oxford zich af. Om daarachter te komen doken zij in het archief. Ze hebben studies opgedoken waarbij honing - of preparaten met honing - werd vergeleken met gebruikelijke medicijnen,  zoals anti-histamine of pijnstillers. De wetenschappers vonden veertien bruikbare studies waar in totaal 1761 participanten bij betrokken waren.

Met resultaat: data analyse wijst uit dat gebruik van honing hoest- of verkoudheidssymptomen effectiever bestrijdt dan gebruikelijke middelen. Wat doet het wondermiddel dan precies? Het vermindert bijvoorbeeld de ernst van het hoesten en de frequentie neemt af. Uit twee studies blijkt zelfs dat klachten één of twee dagen korter aanhouden bij participanten die werden behandeld met honing, in vergelijking met participanten die niet met honing werden behandeld. 

Lees ook:

Mitsen en maren

Zoals bij ieder onderzoek zitten er natuurlijk altijd haken en ogen aan een resultaat. Hibatullah Abuelgasim van the Oxford University Medical School, Charlotte Albury en Joseph Lee van the Nuffield Department of Primary Care Health Sciences onderstrepen dat de ene pot met honing de andere niet is. Er is ook maar bij twee studies gebruik gemaakt van een placebo middel, wat betekent dat er in de toekomst meer onderzoek moet worden gedaan om met honderd procent zekerheid te kunnen zeggen dat de huidige resultaten kloppen. Maar, het onderzoek stemt hoopvol voor de toekomst. 

Een veilig alternatief

"Infecties van de bovenste luchtwegen zijn de meest voorkomende oorzaak bij het voorschrijven van antibiotica. Maar omdat de meerderheid van deze infecties wordt veroorzaakt door een virus, is dat niet alleen niet-effectief maar ook ongeschikt", zeggen de onderzoekers. "Daarom zou honing een goed en veilig alternatief zijn."

"Honing is nu al een veelgebruikt middel bij patiënten. Daarbij is het goedkoop, is het makkelijk te verkrijgen en zijn de bijwerkingen gering. Honing is effectiever en minder schadelijk dan gebruikelijke zorgalternatieven, én het voorkomt antibioticaresistentie." In ieder geval een kwestie van baat het niet, dan schaadt het niet…