Ze is klimaatactivist en staat dit jaar als nummer negen op de kandidatenlijst van GroenLinks. Dat heeft geleid tot de nodige ophef; Kauthar Bouchallikht ontving een bak kritiek die ze van te voren niet in deze mate had voorzien. Maar hoe zit het nu precies en waar komt de kritiek vandaan? 

Kauthar Bouchallikht

Kauthar Bouchallikht was tot voor kort lid van het bestuur van FEMYSO (Federation of European Muslim Youth and Student Organizations), de organisatie die wordt gelinkt aan de omstreden Moslimbroederschap, een organisatie die is gestart in Egypte en inmiddels is uitgewaaierd over Europa. Ook aan tafel bij Margriet wordt er kritiek geuit over de kandidaat. ‘Hoe zit het met GroenLinks en de kandidaat die hieraan wordt gelinkt?’ Klonk het. "Ik schrok ook heel erg van dat soort uitspraken. Ik ben bestuurslid geweest van de organisatie FEMYSO. Wat wij deden was jongeren vertegenwoordigen op Europees niveau."

Waar ik voor sta is gelijkwaardigheid, vrijheid en democratie

Link met ‘enge clubs’?

De kritiek komt uit allerlei hoeken. Zo kopte columnist Aylin Bilic in NRC: "Wil de ware Kauthar Bouchallikht nu opstaan?" En, heeft zij dan écht niets te maken met allerlei enge clubs? Is de veelgehoorde kritische vraag. "Nee", zegt Bouchallikht aan tafel bij M. "Ik heb daar nooit iets van gemerkt in mijn werk. Waar ik voor sta is gelijkwaardigheid, vrijheid en democratie." Dat blijkt volgens de GroenLinkser niet alleen uit haar woorden, maar ook uit het werk van de afgelopen jaren. 

.@Kauthar_ legt uit hoe het zit met Femyso. ‘’Heeft dit dan écht niks te maken met andere enge clubs? Nee, ik heb daar nooit iets van gemerkt in mijn werk. ''#ditisM pic.twitter.com/ln8FLGA6mR

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) December 1, 2020

Ver van hun gedachtegoed

Kauthar Bouchallikht blijft benadrukken dat er geen link is tussen haar en dergelijke organisaties. "Ik heb de afgelopen weken ook zelf heel veel geleerd over de Moslimbroederschap. Want in mijn werk heb ik daar echt helemaal niets mee te maken gehad. Ik sta ook níet achter het gedachtegoed. Wat wij wél deden, was met een groep jongeren vergaderen over hoe bij te dragen aan een democratisch proces op Europees niveau. Dat heb ik een jaar gedaan en in 2016 ook een aantal maanden. That’s it."

Lees ook:

Wat wél past bij haar gedachtegoed, daar is Bouchallikht helder over. "Het maakt me echt niet uit waar mensen voor staan, ik ga juist de straat op voor gelijkwaardigheid. Het maakt mij niet uit wat voor gender je hebt, kleur of religie." Wat ze opmerkelijk vond, is dat er ook kritiek klonk, dat zij als persoon de democratie van Nederland zou ondermijnen. "Dat vond ik best wel bijzonder", zegt ze fronsend.

Nergens op gestoeld 

Er ontbreekt ook iets in de basis waar de kritiek op gestoeld is, legt Bouchallikht uit. "Er is geen appje van mij verschenen waarin ik iets heb gezegd, er is geen uitspraak van mij online gekomen…" Wat ze wel heeft gedaan - en benadrukt - is een klimaatstaking organiseren, de klimaatcrisis aanpakken en daarin optrekken met iedereen die dat belangrijk vindt. 

Het doet me pijn om hierop te moeten reageren, maar ik wist dat dit soort verdachtmakingen zouden gebeuren toen ik me kandideerde voor GroenLinks.

Elke keer weer dezelfde tactiek: guilty by association. Dus expliciet voor iedereen die het zich afvraagt:

— Kauthar Bouchallikht (@Kauthar_) November 12, 2020

Het grootste deel van de reacties afgelopen twee dagen was hartverwarmend. Dat kunnen ze mij, ons, niet afpakken.

En hoewel deze aanvallen niet voor het eerst, en zeker niet voor het laatst zijn, doen ze pijn. Maar we zijn niet te stoppen.

Dank voor alle steun .

— Kauthar Bouchallikht (@Kauthar_) November 12, 2020

"We moeten voor elkaar opkomen. Of je nu een kleurtje hebt of niet, of je een religie hebt of niet… Laten we dat samen aanpakken." Ze geeft niet op. "Ik wist dat de lijst online zou komen en dat daar een vrouw op zou staan die eruitziet zoals ik eruit zie.. We hebben in Nederland een probleem met vertegenwoordiging in de Kamer. Sowieso te weinig vrouwen en ik wacht nog met smacht op de dag dat er eindelijk een zwarte vertegenwoordiger ook in de Kamer zit. Dus ik wist wel dat mensen zouden opkijken." Binnen de partij hebben ze afgesproken dat het nu juist tijd is om door te pakken. 

Partijleider Jesse klaver heeft eerder ook gereageerd op de kritiek. "Zij deelt die opvattingen niet. Zij zat in het bestuur van FEMYSO, dat is een koepelorganisatie. Daar zaten allerlei organisaties bij - ook allerlei conservatieve clubs - die ga ik op geen enkele wijze verdedigen en ik werp dat ook verre van mij. Maar het gaat over wie zij is en voor welke idealen zij staat."

Bekijk hier het gesprek met Kauthar Bouchallikht: